onsdag 31 maj 2017

Resa till Teknikens hus, brännbolls-KM och fredagen den 9 juni

Resa till Tekniken hus onsdagen den 7 juni

Vi samlas på skolgården 05.45. Bussen åker 06.00.
Bussen åker direkt till Luleå utan stopp. Eleverna bör därför äta en ordentlig frukost hemma innan vi åker.
På bussen får eleverna bara äta frukt och dricka vatten.
Ca klockan 11.00 beräknar vi vara framme i Luleå. Vi äter lunch klockan 11.00 och klockan 12.00 börjar dagens aktiviteter. Eleverna får äta lunch i restaurangen som finns i samma lokaler. De har fått välja mellan hamburgare, köttfärssås eller pannkaka.
Vi beräknar att återresan till Kiruna startar ca 14.15.
Vi kommer att stanna efter vägen och värma varmkorv till eleverna och beräknar vara framme i Kiruna ca 19.

OBS!! Har ni barn som lätt blir åksjuka är det viktigt att de tar sina åksjuketabletter om de har sådana.

Om ert barn blir sjuk denna dag, glöm inte att sjukanmäla på Vklass eller tel. nr. 0980 – 70584 (på detta nummer kan ni även nå oss under dagen).

Eleverna får inte använda mobiltelefoner, surfplattor eller liknande under resan(hela dagen).

Brännbolls-KM torsdagen den 8 juni

Torsdagen den 8 juni har eleverna brännbolls-KM och hela mellanstadiet åker dit oavsett om man vill spela brännboll eller inte. Samling på Lombia klockan 7.50 (åk 4 och 5) och klockan 8.50 (åk 6).  Vi bjuder på varmkorv och festis men det kan vara bra att förstärka med en egen matsäck. Alla tar sig till och från Lombia på egen hand.

På fredag den 9 juni har åk 4 och 5 kompensationsledighet för den långa onsdagen. Det betyder att eleverna börjar skoldagen 10.00 och slutar efter lunch.
Åk 6 samlas på skolan klockan 9.45. Klockan 10.00 åker de buss upp till Högalidskolan. Eleverna äter även lunch på Högga. Åter till Tuolluvaara ca 13. Dagen avslutas när bussen kommer till Tuolla.
 /Lärarna på mellanstadiet
VÄLKOMMEN TILL VERNISSAGE

I juni går Plankprojektet mot sitt slut och därför bjuder vi in Dig som medverkande, föräldrar, klassrepresentanter och media till en vernissage. Vernissagen är ett tillfälle för de medverkande att visa upp sina alster samt berätta om det praktiska och teoretiska arbetet bakom det 40 meter långa och färgsprakande alstret.

Varmt välkommen på vernissage enligt nedan: Torsdagen den 8 juni klockan 18:00 i Iggesundsparken.
Under kvällen serveras lättare förtäring i samband med mingel, avtäckning och konstvandring – där deltagarna berättar mer om varje alster utifrån det gemensamma gestaltningstemat framtid.


måndag 29 maj 2017

Vecka 22

Tisdag:
Slöjd

Onsdag:
Vi gör ett nytt försök att ta oss till Sporthallen för olika aktiviteter. Samling utanför skolan 7.55. Vi åker lokalbuss 8.10 upp till stan. Alla som har möjlighet tar med busskort.
Vid 11 åker vi tillbaka till skolan och äter lunch. Vanliga lektioner efter lunch.

Torsdag:
Idrott
Efter lunch bjuder vi lärare på glass och eleverna tittar på film; "Planet Earth".

Fredag:
Elevens val

tisdag 23 maj 2017

Onsdagens aktiviteter inställda

Tyvärr har jag blivit sjuk och har beslutat att vi ställer in aktiviteterna på Sporthallen imorgon. Eleverna kommer som vanligt till skolan imorgon och slutar efter lunch. Jag har bokat hallen till nästa onsdag samma tid istället.
/Johanna

söndag 21 maj 2017

Alla börjar 8.10 imorgon tisdag

Imorgon tisdag (23/5) är Susanna borta på utbildning. Hasse vikarierar för henne och eleverna ska arbeta i klassrummet och då kan vi ha helklass. Därför börjar alla elever 8.10 och slutar efter lunch.

fredag 19 maj 2017

Vecka 21

Läxfritt resten av terminen - kan dock bli läxa om man hamnat efter och behöver komma ikapp.

På onsdag morgon åker vi till sporthallen. Eleverna har åter fått 1000 faxuelltpoäng och vi har därför bokat Sporthallens A-hall. Där ska vi spela badminton, handboll, fotboll och innebandy.

Måndag:
Träna avslutningssång med Ellinor
Bad

Tisdag:
Slöjd (Susanna är borta och eleverna har teori med Hasse istället).

Onsdag:
Samling i skolan 7.55. Klockan 8.10 går bussen till Sporthallen. Vi åker med lokaltrafiken. De som vill/kan tar med sig sitt busskort.
Vid 11-tiden åker vi tillbaka till skolan, äter lunch och avslutar dagen.

Torsdag:
Kristi himmelsfärds dag
Lediga!!

Fredag:
Lediga!!

måndag 15 maj 2017

Oömma kläder

På onsdag målar vi plank för LKAB. Eftersom vi målar med färg som inte går att tvätta bort om den hamnar på kläderna så måste eleverna ha med sig kläder som de/ni inte är rädda om. De kommer att ha på sig plastförkläden men ben och armar kommer att vara oskyddade.

Anteckningar från Tuollarådet

Tuollarådet 8/5 2017

Närvarande Sofia Pounu (årskurs 3), Lenita Lindmark (årskurs 3), Jenny Granmyr (förskoleklass), Pia Bjuhr (årskurs 6) Eva Sundberg (årskurs 4), Marion Patron-Jakobsson rektor, Kristina Töyrä lärare.
Marion informerade om Tuollaskolans framtid. Det har inte fattats några beslut om utredningen struktur 2.0 , men den ligger delvis som grund för nya utredningar. Det görs kartläggningar på befolkningen, lokaler på befintliga skolor och avstånd till skolor. Riitta Kotavuopio-Olsson är processledare i den processen och ska ta in synpunkter från olika delar. Det finns många olika förslag som ännu inte är presenterade. På några av de förslagen är Tuollaskolan kvar som en F-3: skola och på en del andra är den nedlagd. Inga beslut är tagna ännu, så det är öppet för diskussion och argument. Kristina redogjorde för lärarnas syn. De vill gärna ha kvar skolan som en F-6: skola eftersom de då kan jobba i ett F-6 perspektiv då det gäller lärandet. Lärarna trivs på skolan och vill gärna arbeta på en mindre skola där det är enklare att genomföra olika aktiviteter. Föräldrarna undrade om de kan få se förslagen. De vill även ta upp skolans framtid i byaföreningen. De vill ha en tidig information om skolans framtid.
Lekutrustning på skolgården har tagits bort eftersom den gått sönder men ännu inte ersatts av någon ny. Det är KBAB som ska komma med de nya och planer finns att göra det till sommaren. Föräldrarna undrade om de på något sätt kunde vara delaktiga med att få en bra skolgård.
Lucia. Det är mellanstadiet som har hand om Lucia på skolan. De senaste åren har kulturskolan tränat dem och det har varit Luciatåg gemensamt för kommunen men inte på skolan. De yngre barnen i F-3 har då inte möjlighet att vara med på någon Lucia på skolan. Det var något som flera saknade och vill gärna ha det. Det fanns förslag på hur de kunde stötta skolan så det blev av. Ha ett enkelt tåg med fyra sånger som de även kunde träna hemma. Trean som är äldst av de eleverna är de som är med. Fika kan de också hjälpa till med.
Julspel i kyrkan. Det fanns önskemål att barnen skulle få vara med på julspelet som är varje år i kyrkan.
Fotografering. Det har inte varit klassfoton på skolan de senaste åren. Skolan berättade om att det är en hel del hantering kring det för personalen. Fotona skickas hem och då de väl är tagna är det svårt för en del föräldrar att skicka tillbaka dem. Förslag fanns att kunna förenkla fotograferingen och bara ha gruppbilder. Enskilda bilder kunde då bara tas i exempelvis ettan och fyran eller inte alls.
Marion berättar om hur planer för att arbeta mycket med värdegrunden nästa läsår. Föräldrarna vill gärna veta hur och när vi jobbar med värdegrunden i skolan. Det är bra för då kan de också stötta hemma.
De föräldrar som var med vill gärna vara delaktiga och stötta skolan på olika sätt. Det kommer att bli träffar med Tuollarådet en gång per termin, en gång i oktober och en gång i mars. Vid behov kan träffarna bli oftare.

Anteckningar förda av Kristina Töyrä



Såhär ser veckorna fram till lovet ut just nu:
Ma: Vi arbetar vidare i kapitel 5, många har hunnit fram till Diagnos 5. Efter det arbetar eleverna vidare med ett kort kapitel om Volym och vikt. Ingen speciell läxa i matte fram till lovet. Bara läxa att komma ikapp om man hamnar efter.

SO: Vi håller på med Medeltiden. Eleverna skriver sammanfattningar om livet under Medeltiden och skriver sedan korta texter om kungar, händelser och begrepp från denna tid.

NO: Vi har just avslutat ett kort avsnitt om Syror och baser. På onsdag vecka 20 kör vi en kontroll av vad eleverna lärt sig.

Bild: Nu får eleverna försöka avsluta så många som möjligt att de arbeten vi påbörjat under året.

Eng: Vi arbetar med det sista i Workbook. Denna vecka (v.20) får eleverna sin sista engelskaläxa. Eleverna har önskat och kommer att få göra en teater på engelska.

Sv: Här färdigställs arbetet med övningsboken. Dessutom kommer eleverna att kritiskt granska våra lokaltidningar.

Dessutom tränar avslutningssången så ofta vi hinner fram till avslutningsdagen och på onsdag vecka 20 använder vi förmiddagen att dekorera plank till LKAB.

Speciella händelser under veckorna:
v.20
Onsdag: Plankprojektet
v.21
Måndag:Träna sång med Ellinor
Onsdag:Sporthallen 9-11
Lediga onsdag efter lunch, hela torsdag och fredag
v.22
v.23
Lediga måndag och tisdag
Onsdag:Teknikens hus
Torsdag:Brännbolls-KM (hela mellanstadiet)
v.24
Endast måndag i skolan:

  • Fri datatid
  • Sång med Ellinor
  • Efter lunch: titta på matchen mellan lärare och 6:or
  • Klockan 18.00 Avslutning i Kiruna kyrka

SOMMARLOV!!!



söndag 14 maj 2017

Vecka 20

Nu finns den idrottsplanering fram till vecka 24 som bara funnits på Vklass också här på bloggen under fliken "Idrottsplanering".

Måndag: Idrott. Ingen matteläxa, läs på om syror och baser istället.

Tisdag: Slöjd

Onsdag: Plankprojektet 8.10-10.15 Kunskapskoll "Surt och basiskt". Läxgruvan

Torsdag: Idrott

Fredag: Elevens val. Läxförhör engelska - eleverna ska kunna berätta muntligt om texten de har läst.

fredag 12 maj 2017

Wilmer och Philip

Nu vet vi att barnen har vunnit lästävlingen. Lärarna fick 15 böcker i genomsnitt och vi fick 16 böcker!!
Vi får fri datatid och ska vi få glass efter lunch och sen ska vi få titta på film och lärarna ska ha en hatt en hel dag.


Nu ska vi till Teknikens hus igen. Vi åker onsdagen den 7 juni. Vi får starta kl.06:00. Dagen efter ska vi på brännbolls- KM. Mer info kommer senare,


Vi har jobbat med baser och syror och så har vi fått göra experiment. På onsdag nästa vecka (v 20) har vi en kontroll av vad vi har lärt oss.

fredag 5 maj 2017

I senaste laget!!

Ser nu på min mail att skolsköterskan vill komma och ge den andra sprutan till de flickor som valt att vaccinera sig mot HPV och livmoderhalscancer.

Så, som det ser ut nu så kan det bli vaccinering på måndag (8/5) förmiddag.

OBS! Viktigt att skolsköterskan får veta om ert barn tagit något annat vaccin den senaste månaden.

Vecka 19

Måndag: Vi ska vara med i ett projekt i LKAB:s regi. Det handlar om att måla de plank som kommer att gränsa till LKAB:s gruvområde. På måndag kommer en projektledare från LKAB och arbetar med eleverna på mellanstadiet mellan 8.10 och 10.10.

Bad

Eleverna får matteläxa

Tuollarådet klockan 18 i matsalen

Tisdag: Slöjd

Onsdag: Elevråd

Biblobussen

Läxgruvan

Torsdag: Matteläxan lämnas in.

Minoritetsdag - vi kommer att ha olika stationer i klassrummen och ute på skolgården. Vi bakar bröd, gör smör, lär oss om renskötselåret, att märka renar mm. mm.
Eleverna kommer att vara ute en hel del och behöver kläder efter det. Alla äter på skolan.

Fredag: Elevens val

Förhör av engelskaläxan; skriv sammanfattning. Eleverna får ta med sig 15 nyckelord till texten.

onsdag 3 maj 2017

Beting-torsdag 4 maj

Imorgon torsdag ska jag gå på utbildning på eftermiddagen. Eleverna kommer därför att sluta tidigare och får hem ett beting att göra - de ska räkna minst 7 uppgifter i matteboken. Eleverna slutar 13.45.


Svenskaläxa - ska vara klar vecka 20!

I övningsboken i svenska:

Kapitel "Märkvärdigt" s., 48-51

Kapitel "När skolan är slut" s. 76-79

+ ströuppgifter i boken som ska vara färdiga men som blivit ogjorda.

tisdag 2 maj 2017

Tuollarådet måndagen den 8 maj

Alla representanter till Tuollarådet samlas i matsalen måndagen den 8 maj klockan 18.00.

Vecka 18

Jag har träffat eleverna på slöjdlektionen idag och delat ut matematikläxan.

Onsdag: Läxgruvan

Torsdag: Idrott. Matteläxan lämnas in.

Fredag: Elevens val. Engelska läxförhör. Glöm inte att skriva ner och ta med nyckelord.



veckans bloggare Astrid och Ottilia

     
                              Vi har fått 2000 faxuelltpoäng och vi har fått rösta om vad vi ska göra.
                                På måndag skulle vi lämna in bokutmaningspappret. Vi kommer att ha PUS 2/5.
                                            Dom tjejerna som ska vara med och sjunga en extrasång på                       skolavslutningen har börjat träna
                               Vi har haft teknikdag. Vi fick bygga med teknolego i olika uppdrag
 
                         Vi har också fått räkna leder och länkar på olika modeller.<3