måndag 15 maj 2017

Anteckningar från Tuollarådet

Tuollarådet 8/5 2017

Närvarande Sofia Pounu (årskurs 3), Lenita Lindmark (årskurs 3), Jenny Granmyr (förskoleklass), Pia Bjuhr (årskurs 6) Eva Sundberg (årskurs 4), Marion Patron-Jakobsson rektor, Kristina Töyrä lärare.
Marion informerade om Tuollaskolans framtid. Det har inte fattats några beslut om utredningen struktur 2.0 , men den ligger delvis som grund för nya utredningar. Det görs kartläggningar på befolkningen, lokaler på befintliga skolor och avstånd till skolor. Riitta Kotavuopio-Olsson är processledare i den processen och ska ta in synpunkter från olika delar. Det finns många olika förslag som ännu inte är presenterade. På några av de förslagen är Tuollaskolan kvar som en F-3: skola och på en del andra är den nedlagd. Inga beslut är tagna ännu, så det är öppet för diskussion och argument. Kristina redogjorde för lärarnas syn. De vill gärna ha kvar skolan som en F-6: skola eftersom de då kan jobba i ett F-6 perspektiv då det gäller lärandet. Lärarna trivs på skolan och vill gärna arbeta på en mindre skola där det är enklare att genomföra olika aktiviteter. Föräldrarna undrade om de kan få se förslagen. De vill även ta upp skolans framtid i byaföreningen. De vill ha en tidig information om skolans framtid.
Lekutrustning på skolgården har tagits bort eftersom den gått sönder men ännu inte ersatts av någon ny. Det är KBAB som ska komma med de nya och planer finns att göra det till sommaren. Föräldrarna undrade om de på något sätt kunde vara delaktiga med att få en bra skolgård.
Lucia. Det är mellanstadiet som har hand om Lucia på skolan. De senaste åren har kulturskolan tränat dem och det har varit Luciatåg gemensamt för kommunen men inte på skolan. De yngre barnen i F-3 har då inte möjlighet att vara med på någon Lucia på skolan. Det var något som flera saknade och vill gärna ha det. Det fanns förslag på hur de kunde stötta skolan så det blev av. Ha ett enkelt tåg med fyra sånger som de även kunde träna hemma. Trean som är äldst av de eleverna är de som är med. Fika kan de också hjälpa till med.
Julspel i kyrkan. Det fanns önskemål att barnen skulle få vara med på julspelet som är varje år i kyrkan.
Fotografering. Det har inte varit klassfoton på skolan de senaste åren. Skolan berättade om att det är en hel del hantering kring det för personalen. Fotona skickas hem och då de väl är tagna är det svårt för en del föräldrar att skicka tillbaka dem. Förslag fanns att kunna förenkla fotograferingen och bara ha gruppbilder. Enskilda bilder kunde då bara tas i exempelvis ettan och fyran eller inte alls.
Marion berättar om hur planer för att arbeta mycket med värdegrunden nästa läsår. Föräldrarna vill gärna veta hur och när vi jobbar med värdegrunden i skolan. Det är bra för då kan de också stötta hemma.
De föräldrar som var med vill gärna vara delaktiga och stötta skolan på olika sätt. Det kommer att bli träffar med Tuollarådet en gång per termin, en gång i oktober och en gång i mars. Vid behov kan träffarna bli oftare.

Anteckningar förda av Kristina Töyrä



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar