måndag 29 augusti 2016

OBS!! Viktigt!

Vi vill inte att eleverna tar med sig nötter i matsäcken under lägerskolor/utedagar/resor. Detta för att det finns elever som är mycket allergiska.

Föräldramöte 29 augusti

Föräldramötet började i matsalen där vi tog upp lite praktiskt kring lägerskolan i Aptas. Vi har skickat hem ett PM med det viktigaste och samma PM finns även längre ner på denna sida.
Ett tillägg till packlistan: vattenflaska och kosa(mugg).
Vi tog även upp vikten av att följa reglerna under utedagar som dessa. Är det så att elever inte kan följa reglerna så finns möjlighet för dem att istället vara i skolan med andra klasser under dessa dagar.
Denna lägerskola är en del av Elevens val. Det betyder att eleverna kompenseras för övernattningen en timme varje vecka då vi inte har Elevens val på schemat.
Vi från skolan vill inte att eleven har med sig stora mängder godis då skolan ska förespråka en hälsosam livsstil.

Busstider för åk 5-6 under lägerskolan: 
Buss till Aptas 31/8: 9.00
Buss från Aptas 1/9: 11.00

Sofia tar upp varför det är så viktigt att ha och följa regler i Idrotten. Problem uppstår på badet och ute efter elljusspåret då elever inte följer regler. Det kan vara elever som hoppar i bassängen innan lärare är på plats, går på kiosken mm.

Mötet fortsätter med att vi tar upp Vklass. Gör sjukanmälningar och ledighetsansökningar på Vklass. Skulle det vara problem så finns fortfarande möjligheten att ringa Ann-Gerd. Åk 5 kan också sjukanmäla via SMS till mig, Johanna, på nr. 076-1021442. Tänk på att sjukanmäla varje dag. 
Föräldrar tog upp problemet med att de bara kan göra sjukanmälningar och ledighetsansökningar 24 timmar innan. Detta har nu Ulrika avhjälpt och det ska nu gå att göra dessa anmälningar tidigare.

PUS-pedagogiska utvecklingssamtal fortsätter som tidigare. Vi lägger ut 30 minuter extra på schemat och detta genererar halvdagar för eleverna dag före röd dag och ca 2 ggr till per termin då vi lärare planerar verksamheten.

Musik kommer vi också ha som tidigare. Kulturskolan undervisar eleverna 2-3 heldagar (onsdagar) per termin. Musiktiden, 45 minuter, finns utsatt på schemat. Då arbetar vi med andra ämnen som "faller bort" då eleverna har musik. Åk 5 kommer att ha musikdagar vecka 45 och 46 plus i någon form vecka 49/50. Allt är inte riktigt färdigplanerat.

Tuollarådet behöver två föräldrarepresentanter. Melvins mamma har varit en av representanterna men nu har Melvin flyttat. Veras mamma, Johanna, ställer upp som representant (och var även representant förra året visar det sig) men vi behöver ytterligare en. Är du villig att ställa upp - kontakta mig.

Eleverna frågar om de får ta med mobiltelefoner till Aptas. Det tycker jag att ni föräldrar kan besluta om. Jag har dock talat om för dem att det inte finns något behov av telefoner då vi lärare har telefoner med oss om något skulle inträffa och eleven eller vi behöver komma i kontakt med föräldrarna. Skolan ansvarar inte heller för skadade eller borttappade telefoner. Detta gäller alla skoldagar.

Som avslutning kunde vi konstatera att ni har fina barn och att det fungerar bra i klassen.

Hoppas jag fick med allt.

/Johanna













Lästips för barn i alla åldrar

Jag har en kollega på Nya raketskolan som gör ett bra arbete med att inspirera elever på den skolan att läsa böcker. Nu har hon startat en blogg där hon sprider sina tips till alla som är intresserade. Adressen dit är: vivekasboktips.blogspot.se. Nedan och under "Bra länkar" hittar ni en direktlänk till hennes blogg.

                                                                    En bra läsblogg

fredag 26 augusti 2016

Lägerskola Aptasvaara 31/8-1/9 2016

Vi kommer att genomföra en lägerskola för åk. 5-6 med övernattning nästa vecka under onsdag och torsdag. Åk. 4 kommer att delta under onsdagen samt ha en utedag på torsdag men de kommer inte att övernatta. Under lägerskolan kommer vi att arbeta med olika mål i bl.a. idrott, teknik, biologi, samhällskunskap samt bild.
Onsdag 8.10 samlas vi i vanlig ordning i klassrummen. Därefter åker vi buss till Aptasparkeringen där vi kommer att slå upp vårt läger samt tillaga våra måltider.
Åk. 4 återvänder till skolan och avslutar dagen ca.15.00
Åk 5-6 åker tillbaka strax före lunch på torsdag förmiddag. Efter skollunch, uppackning samt utvärdering avslutar vi dagen ca 14.00.

Packlista:

- Kläder efter väderlek
- Extra sockar
- Extra underställ
- Jacka eller tjockare tröja, mössa, vantar
- Regnkläder
- Stövlar eller kraftigare skor som tål väta
- Sovsäck
- Liggunderlag
-Tält
- Fick- eller pannlampa

Skolan står för lunch, middag och frukost, parisare, köttbullar och makaroner samt gröt med blåbärssoppa. Eleverna får gärna ta med sig egen matsäck, tänk dock på att den ska vara lätt att bära, ge bra, nyttig energi och tänk även på miljöaspekten så att vi inte skräpar ner efter oss. Något litet och gott kan vara trevligt att ha med sig på toppturen upp till Aptas och runt lägerelden under kvällen. Ex, jägarsnus, torkad frukt eller annat lätt och litet!

För att säkra elevernas säkerhet under utflykter är det viktigt att vi följer regler och lagar. Fungerar inte detta måste vi ta till olika åtgärder. Det kan t.ex. vara att elever arbetar kvar på skolan under tillsyn av andra vuxna och rektor. Vi kommer att kontakta och informera eventuellt berörda föräldrar.

Med hopp om en lärorik och rolig lägerskola/ pedagogerna åk. 4-6 Tuolluvaaraskola

Vecka 35

Då var en händelserik "förstavecka" till ända. Vi fick en riktigt bra dag i Jukkasjärvi igår med riktigt bra väder till slut.

Läxor v. 35:
Idag har eleverna fått sin engelskaläxa. Det är glosor att lära sig till fredag och läsa igenom texten några gånger.
Här nedan finns en länk- Allemansrätten. Den ska eleverna gå in på och läsa om Allemansrätten några gånger - läs alla texter som finns under "Fakta om allemansrätten". Förhör under Aptasresan. Finns inte tillgång till dator/internet hemma så finns möjlighet att komma på Läxgruvan - måndag 14.45-15.45 och använda skolans datorer.


Nästa vecka ser ut såhär:
Måndag: Bad. Årets första multiplikationstest. FÖRÄLDRAMÖTE 18.00 i matsalen.

Tisdag: Slöjdgrupp 2 (Hilda, Ida-Kristin, Hjalmar, Jonatan, Marta, Wilma, Siwat, Astrid, Emil och Joel) slutar efter lunch och de andra, slöjdgrupp 1, har slöjd till 14.10.

Onsdag: Samling på skolan 8.10 inför lägerskola/övernattning i Aptas. Se PM.

Torsdag: Aptas. Se PM.

Fredag: Skoldag efter schemat. Engelskaförhör.

onsdag 24 augusti 2016

Jukkasdagen

En påminnelse om att eleverna spenderar torsdagen den 25 augusti i Jukkasjärvi där vi kommer att ha aktiviteter knutna till bl a. geografi, idrott, historia, svenska och fysik.

Större delen av dagen kommer vi att vara utomhus så det är viktigt att alla har kläder efter väder.

Skolan bjuder på varmkorv, bröd och festis. Det kan dock vara bra om ni utökar matsäcken då dagen sträcker sig från 8.10 till ca 16. Vi kommer att göra upp eld så det finns möjlighet att grilla.

Samling i klassrummet 8.10.

måndag 22 augusti 2016

Föräldramöte

På måndag den 29 augusti klockan 18 har vi föräldramöte. Mötet börjar gemensamt för hela mellanstadiet i matsalen. Efter det fortsätter vårt möte i vårt klassrum.

/Johanna

fredag 19 augusti 2016

Fösta misstaget

Upptäcker nu att sluttiden för mellanstadiet vecka 34 är 13.00 och inte 12.30 som jag skrev innan.
Så måndag, tisdag, onsdag och fredag börjar eleverna 8.10 och slutar ca 13.00. Torsdag (Jukkasdagen) börjar eleverna 8.10 i klassrummet och dagen avslutas när vi återvänder med bussen ca 16.00.

torsdag 18 augusti 2016

Heldag i Jukkasjärvi torsdagen den 25 augusti

Vi börjar på skolan kl. 8.10 på skolan (samling i respektive klassrum) och kommer hem ca 16.00. Vi åker med lokaltrafik till och från Jukkasjärvi, och ser gärna att de elever som har busskort tar med sig detta.  Där kommer vi bl.a. göra fältstudier inom SO och NO men också få en guidning i Jukkasjärvis historia. Skolan bjuder på lunch, varmkorv med bröd och en festis. Du får även ta med egen matsäck om du vill. Vi nås på telefon under dagen: 70584


                                                   / Lärarna på mellanstadiet

Terminstart måndagen den 22 augusti 8.10

Då börjar sommarlovet närma sig sitt slut och det är dags att börja åk 5! På måndag träffas vi i vårt nya klassrum klockan 8.10. Såhär kommer första veckan att se ut:

v.34                    
Måndag: Samling i klassrum 8.10
10.00-11.30 uteaktiviteter runt elljusspåret.
Dagen slutar 13.00

Tisdag: 8.10-13.00

Onsdag: 8.10-13.00

Torsdag: Heldag i Jukkasjärvi 8.10- ca 16. Mer information kommer.

Fredag: 8.10 - 13.00

Denna första vecka utgår Idrott och Slöjd. 

Onsdagen den 31 augusti kommer vi att ha övernattning i tält  i Aptas för åk 5 och 6. Mer information om detta kommer.