fredag 29 januari 2016

Vecka 5

Som ni säkert har märkt har jag inte skickat hem resultaten på elevernas förhör på ett tag och jag har ingen annan ursäkt än att jag helt enkelt har glömt. På måndag kommer de senaste förhören hem så att ni får se hur det gått för era barn.

Måndag:Tabelltest och matteläxan kommer hem, det blir den problemlösning i flera steg som jag skrev att eleverna skulle haft vecka 4. Bad.

Onsdag: Den sista musikdagen. Buss från skolan 8.10.

Torsdag: Temaförmiddag. Mellanstadiet har olika värdegrund-s/samarbetsaktiviteter hela förmiddagen så idrotten utgår. Vi är på skolan, äter lunch som vanligt och har lektioner enligt schema efter lunch. Inlämning av matteläxa.

Fredag: Glosförhör

Vi har fått en ny lärarplattform som ska ersätta Edwise. Edwise stängs ner sista januari och ersätts efter det med Vklass. Ni föräldrar kommer att komma åt den nya lärarplattformen inom snar framtid. Inför detta kommer vi att samlas i skolan för information om hur man använder den. Mer information kommer inom kort.
Jag har tänkt ha utvecklingssamtalen innan sportlovet och till dess bör ni alla vara inne i Vklass.

I mars månad kommer åter "Skolstruktur 2.0" tas upp i Barn - och utbildningsnämnden. Förslaget om att göra Tuolluvaaraskolan till en F-3 skola finns troligast kvar och har ni åsikter om det, så passa på att kontakta era politiker.

Denna vecka har Isak och Albin bloggat. Deras inlägg finns nedanför detta.








Veckan elevblogg

                                        Isak och Albin har bloggat. Det är två bloggare varje vecka
                                                      Vi har jobbat med grej of the day.
      Vi har jobbat med en bok om ett djur eller en växt som finns i Sverige   <--------- Isaks bild
                                Albins plankor ----> vi ska göra en låda på trä och-metalslöjd
Albin sågar med finsågar---->Han sågar av sin planka:(
                                          Alla har ritat bilder i samma motiv fast med olika tekniker :D

fredag 22 januari 2016

Vecka 4

Vad skönt att kylan äntligen släppte greppet om oss. Eleverna har fått spendera de flesta raster inomhus denna vecka och kan vara ganska trötta i slutet av dagen.

Vecka 4:
Nu har alla elever avslutat kapitel 4 med att göra Diagnos 4. Diagnosen visar att multiplikationstabellerna i några fall inte sitter som de ska. Det är viktigt att alla tränar regelbundet på dem. Det vi också måste träna på är att avgöra vilket räknesätt som krävs för att lösa ett matteproblem.
Nu går vi in i kapitel 5 som handlar om tabeller och diagram. Det är ett kort avsnitt och
när vi avslutat det kommer Provräkning 2. Inför provet kommer jag att skicka hem ett häfte med sammanfattningar och repetitionsuppgifter. Jag återkommer om detta när vi närmar oss provtillfället.

Eleverna har idag fått hem ett papper med 6 engelska frågeord; who, how, where, what, why, when? Dessa ska eleverna kunna stava till och även använda i frågor till på fredag vecka 4. Nytt för denna termin när det gäller alla glosförhör är att eleverna också ska skriva några meningar till valfria ord av orden de haft i läxa.

Måndag: Idrott (inne), vi har multiplikationsförhör och alla får matteläxan som handlar om problemlösning i flera steg och "matteord". Eleverna kommer att få ett papper med matteord som de ska kunna senast till på torsdag. Då kommer eleverna att få matteuppgifter som ser ut ungefär såhär:

Ex. Om ena termen är 14 och den andra termen är 11, vad blir summan?

Vad är kvoten av täljaren 45 och nämnaren 5?

Onsdag: Den andra musikdagen av tre. Bussen går 8.10. Det är viktigt att ni meddelar mig senast på tisdag om ert/era barn av någon anledning inte åker med bussen, kommer sent eller ska gå tidigare. Detta för att Emma Heikki som åker med eleverna ska veta hur många elever hon ska ha med sig till och från Bolagsskolan.

Torsdag: Idrott. Matteläxan in och förhör av matteorden.

Fredag: Förhör av engelska frågeorden. Träna på att skriva en fråga till varje ord.

Jag har ju tidigare skrivit om Schackfyran, en tävling i schack. Många elever i klassen ville delta i tävlingen men då Norrbottensfinalen går i Luleå den 10 mars blir det svårt för oss att delta.

Denna vecka har Melvin och Wilmer bloggat. Deras inlägg finns nedanför detta inlägg.

Veckans bloggare: Wilmer och Melvin


Vi målar samma bild fyra gånger men med olika tekniker; kol, akvarell, färgpenna och oljekrita.

 

Den här har Astrid målat med akvarell.
 
 

Den här har Wilmer ritat med oljekrita.
 

tisdag 19 januari 2016

Idrottsplanering VT-16

Nu finns idrottsplaneringen för denna termin under fliken "Idrottsplanering" här ovanför.

fredag 15 januari 2016

Vecka 3

Då har vi avslutat vår första skolvecka denna termin.
Vi har även avslutat tävlingen "Årets vägvisare" med att väga in all vår metall på Folkets hus.

Tack till Melvins mamma och Wilmas mamma och pappa som hjälpte oss att få upp all metall och småelektronik till Folkets hus och tack till de föräldrar som erbjöd sig att hjälpa till.

Eleverna och jag åkte upp till Folkets hus och det gick jättebra. Ni har verkligen fina barn och det är ett rent nöje att vara lärare till dem.

Vad gör vi i skolan just nu?
Ma: Vi håller på att avsluta kapitel 4 Multiplikation och division. Det är mycket att hålla reda på nu när vi lärt oss uppställningar (algoritmer) till alla 4 räknesätten och ibland blir det fel. Jag har erbjudit eleverna att ta hem häften att träna multiplikation - och divisionsuppställningar i. Senast på torsdag har alla elever gjort diagnos 4 och vi går vidare till nästa kapitel "Tabeller och diagram".

SO: Vi fortsätter arbetet om "Sverige".

Engelska: Vi har åter gnuggat personliga- och possessiva pronomen. I tisdags fick eleverna bilder med olika geometriska figurer som de skulle förklara för en kompis som skulle försöka rita efter instruktionerna.

Sv: Tala är guld - eleverna får träna på att prata men också på att vara en god lyssnare.

Vad händer nästa vecka då?
Måndag: Bad och multiplikationstabellerna

Onsdag: Första musikdagen. Bussen går som tidigare från skolan 8.10. Viktigt att komma i tid!
4:orna har även musikdagar onsdag vecka 4 och 5.

Torsdag: Lämnas matteläxan in.

Fredag: Glosförhör

Från och med nästa vecka kommer Lena Uddenberg ha en lektion svenska i veckan i 4:an. Under de lektionerna kommer eleverna att arbeta med läsförståelse.

Denna vecka bloggar Ida Kristin och Ottilia. Ni kan läsa deras blogginlägg under detta.

Ida Kristin och Ottilia bloggar denna vecka

 
                                                Vi har samlat metall och småelektronik.
                                              Vi vägde metallen på Folkets hus och de vägde
                                               40kg.

     På svenskan gör vi ett arbete som heter boken
 om mig.
  Just nu håller vi på med att rita vårt favorit
   djur.
                                     
                                           På svenskan håller vi också på att fråga en kompis
                                           vad de gör på sin fritid.
Snart ska vi göra en förstorning av Picassos tavla "Femme a la fleur".

måndag 11 januari 2016

Musiken VT-16

Musiken startar onsdag vecka 3 (nästa vecka). Denna gång kommer eleverna på mellanstadiet ha musikdagarna en följd. Det betyder att åk 4 har musik på onsdag vecka 3, 4 och 5.
Bussen går som tidigare från Tuollaskolan klockan 8.10.

Året vägvisare 2016

Som jag skrev tidigare så avslutas tävlingen "Årets vägvisare" på torsdag denna vecka. Det betyder att all metall och småelektronik vi samlat in ska fraktas till Folkets hus för invägning. När jag kollade i klassen så visade det sig att flertalet elever har kommunens busskort. Jag pratade med rektor Ilkka och skolan betalar de resterande elevernas bussresa upp till stan. Det betyder att vi alla kan åka till Folkets hus och invägningen. Där blir vi alla bjudna på fika av Tekniska verken som håller i denna tävling.

Så på torsdag eftermiddag åker vi med bussen som går 11.52 (efter lunchen)från Tuolla. Hur länge vi blir kvar på stan är svårt att säga. Det beror på hur lång tid invägningen och fikat tar.

Det blir svårt att få upp all metall på bussen så jag efterlyser föräldrar som kan hjälpa oss att transportera upp allt till Folkets hus. Om ni har möjlighet att hjälpa oss på torsdag (14/1) från ca 11.30 så kontakta Johanna snarast tel. nr 076 - 1021442. 
Ni behöver bara hjälpa oss att transportera säckarna med metall upp till Folkets hus där vi tar emot allt. Efter invägningen tar sedan Tekniska verken hand om säckarna. 




fredag 8 januari 2016

Välkommen till en ny termin måndagen den 11 januari 2016

Då var det (redan) dags för att starta vårterminen 2016!

Vi kör igång efter schemat från dag ett och arbetar på som vanligt och har läxor som vanligt.
Vi testar multiplikationskunskaperna på måndag. Då får eleverna också både matteläxa och engelskaläxa.
Matteläxan blir multiplikationsuppställningar.
Engelskaläxan blir en repetition på den läxan eleverna hade innan jul det vill säga; personliga och possessiva (ägande) pronomen.
Eleverna har innegympa denna dag.

OBS!!Redan på torsdag 14 januari är det dags att redovisa de metallförpackningar och småelektronik vi samlat ihop i Tekniska verkets tävling "Årets vägvisare". Det betyder att eleverna måste ta hit allt till på onsdag så att jag kan se hur mycket som samlats ihop och avgöra vilken hjälp vi behöver för att frakta upp allt till Folkets hus någon gång mellan 12 och 15 på torsdag för invägning. Klassen får 1 poäng för varje kilo metall och 1 poäng för varje småelektronik. Vikten delas sedan ut på antalet elever i klassen som deltagit för att få ett medelvärde.

OM det är så att vi varit väldigt flitiga så kommer jag nog behöva hjälp att frakta upp allt till Folkets hus. Finns det någon/några som kan hjälpa oss att göra det så hör av er till mig via sms senast tisdag så kontaktar jag er på onsdag eftermiddag när jag sett hur mycket vi samlat in.
Johannas nr. 076-1021442