torsdag 30 november 2017

Vecka 49 - sista läxveckan detta år.

Jullovet närmar sig med stormsteg...men vi kämpar på med allt arbete i skolan.

Denna vecka kommer jag att inleda nationella proven i engelska. 

Måndag: Luciaträning. Bad. Geografiprov - Europas länder. Ni får veckan matteläxa. Läxgruvan.


Tisdag:


Onsdag: Läxgruva.


Torsdag: Idrott.


Fredag: Slöjd. Engelska läxförhör.

Engelskaläxan vecka 49:
Vi fortsätter med läxor i att prata engelska. Denna gång kommer ni få hem ett gammalt muntligt nationellt prov.
Del 1 av läxan är att förbereda dig på att berätta för en kompis om din familj, ditt hus-där du bor eller vad du gör på fritiden.
Del 2 är att förbereda dig på att diskutera med en kompis kring de fyra "korten" som finns på baksidan av pappret. Träna på att ställa frågor till din kompis och att berätta vad du själv tycker och varför du tycker så.


Linnen till Lucia

Här på skolan har vi några lucialinnen att låna ut. Eftersom hela mellanstadiet kommer att vara med så är det bra om ni försöker låna ihop linnen från släktingar och vänner om ni inte har egna.
Skolan fixar ljus till tärnor, luciakrona och tillbehör till stjärngossar.

Lucia 2017
Nu är det dags för årets Luciafirande. Förra året provade vi att ha Luciatåget i stadshuset, både Luossa- och Tuollaskolans åk 5 och 6 tillsammans. Det var uppskattat och blev jätte lyckat! Eftersom det är sista julen som vårt nuvarande stadshus är i bruk, så ska vi hålla tåget där en sista gång, även detta år. Medverkande detta år är Toullavaaraskolans elever och personal från åk 4-6, Luossavaaraskolans elever och personal från åk 5-6, Hjalmar Lundbohmsskolans Estetiska musikprogram samt personal från Kulturskolan.
En såhär stor produktion med så många inblandade kräver en hel del logistik, och nedan följer tider och information som gäller för eleverna på Luossa- och Tuollaskolan. 

12 december
Kl 12.30 Vi samlas i stadshuset för ett tekniskt rep, d.v.s vi övar ingång, uppställning samt utgång. Vi beräknas vara klara senast kl 15.00.
Därefter åker alla hem och har middagspaus fram till:
Kl 16.30 Vi återsamlas på stadshuset för Soundcheck och genrep med Esteterna och musikerna.
Kl 19.00 LUCIAKONSERT!!!
Föräldrar, släkt och vänner välkomnas att se årets Luciatåg. Föreställningen beräknas ta ca 40 minuter. Därefter slutar eleverna för dagen/kvällen och kan åka hem.

Övrigt:
·        Eleverna ordnar själv så att de har Lucialinnen/tomtekläder samt handljus (tärnorna) och tar med detta till stadshuset kl 16.30. Kulturskolan står för tärnornas huvudkrans, midjeband samt stjärngossestrutar.
·        P.g.a. det stora antalet medverkande så har vi på kulturskolan av praktiska skäl inte möjlighet att ordna med fika på kvällen. Om eleverna vill ha ett mellanmål på kvällskvisten innan föreställningen, tar de därför med detta själva.



Vid frågor och funderingar kring Lucia är ni välkomna att kontakta mig på telefon 070-295 54 41 el via mail eleonor.torneus@skola.kiruna.se

/Mvh Eleonor Tornéus, Kulturskolan.




torsdag 23 november 2017

Vecka 48

Under veckan kommer vi fortsätta ha muntliga nationella prov i matematik. Jag tar ut de sista två grupperna så fort jag har chansen.

Måndagen den 4/12 har vi prov på Europas länder. Ni har alla fått hem ett papper med alla länder ni ska kunna. Ni kan också träna på Seterra, länk finns här på bloggen under "Bra länkar". 

Det kan vara lite skillnad på vilka länder som är med i Seterra och på pappret jag skickat hem men det är länderna på pappret som gäller.

Måndag: Idrott. Läxgruvan. Ingen matteläxa p.g.a. geografiprovet.


Tisdag: Ev. Luciaträning.


Onsdag:


Torsdag: Idrott. Teater i Jukkasjärvi ca 9.00. Lektioner som vanligt före och efter.


Fredag: Slöjd. Engelska läxförhör. Ny engelskaläxa.

Engelskaläxan denna vecka (vecka 48):
Ni har ju redan fått hem en lista med olika ämnen att prata om. Nu ska ni förbereda er på att prata om 5 nya ämnen. Träna på att prata om dessa ämnen flera gånger. Bestäm dig också för två frågor du vill ställa en kompis om det du pratar om. Markera på pappret vilka ämnen du valt och ta med pappret till skolan (fredag). På fredag väljer jag ett av dem som ni får redovisa för mig.



Krav från Kiruna stadbibliotek

Har hört att flera av er elever fått kravbrev från biblioteket. Idag försöker vi förlänga lånen via datorn. Har ni hemma böcker som ni läst ut kan ni ta dem till skolan så åker jag och lämnar in dem.

tisdag 21 november 2017

Lucia och teater

Har glömt att skriva att vi nu kommit igång med Luciaträningen. Alla mellanstadieelever kommer tillsammans med Luossaskolan och elever från Estetprogrammet att delta i ett Luciatåg på Stadshuset den 12 december. Vi kommer att träna en gång i veckan med lärare från Kulturskolan.

Torsdagen den 30 november har eleverna på Tuollaskolan blivit inbjuden att se en teater med Teater Scratch  kl 9 på Folkets Hus i Jukkasjärvi. Teater Scratch kommer sedan tillbaka ons 31/1 för att ha en lektion interaktiv teater.
Idag skickar jag med information kring teatern som ni föräldrar kan ta del av.

måndag 20 november 2017

Matteläxa vecka 47

Eftersom kopiatorn har varit trasig så har jag inte kunnat förbereda matteläxa förrän nu.
Matteläxan är ett häfte med uppgifter på sådant vi börjat arbeta med; koordinatsystem, proportionalitet, procent och sannolikhet. Matteläxan kommer hem imorgon tisdag och eleverna har på sig till fredag att bli färdig med den.

torsdag 16 november 2017

Vecka 47

Under veckan kommer vi ha muntliga nationella prov i matematik. Jag tar ut grupper så fort jag har chansen.

Måndag: Bad. Läxgruvan (enda Läxgruvan denna vecka).


Tisdag: Ni får veckans matteläxa


Onsdag: Eleverna slutar lite tidigare, 13.40, eftersom jag ska gå på utbildning.


Torsdag: Idrott.


Fredag: Matteläxan lämnas in. Slöjd. Engelska läxförhör. Ny engelskaläxa.

Engelskaläxan denna vecka och nästa vecka (vecka 47 och 48):
Ni får hem en lista med olika ämnen att prata om. Ni ska förbereda er på att prata om 5 olika ämnen. Träna på att prata om dessa ämnen flera gånger. Markera på pappret vika ämnen du valt och ta med pappret till skolan (fredag). På fredag väljer jag ett av dem som ni får redovisa för mig.




onsdag 15 november 2017

För kännedom:

Igår fick jag veta att något hänt mellan elever i klassen på Snapchat. Många elever i klassen är med i en grupp på Snapchat kallad ”Tuollakids”. Det skulle vara bra att ni föräldrar pratar med era barn om vad som hänt. Eftersom detta har skett på fritiden skickar jag idag hem detta brev och en klasslista med telefonnummer så att ni föräldrar kan kontakta varandra vid behov.

                                                          Johanna Englund


torsdag 9 november 2017

Vecka 46
Vi är nu anmälda till en schacktävling som går av stapeln under VT-18. Matcherna spelas på dator så eleverna behöver inte åka någonstans. På onsdagar har eleverna schackrast. Det betyder att de under lunchrasten får vara inne och spela schack, på "riktigt" och på nätet. Under "Bra länkar" har jag satt in länkar till sidor på nätet där eleverna kan gå in och se filmer om schack och även kan spela schack mot andra.

Måndag: Ni får veckans matteläxa. Idrott. Läxgruvan.


Tisdag: 


Onsdag: Nationella prov: svenska. Läxgruvan.


Torsdag: Matteläxan lämnas in. Idrott.


Fredag: Slöjd. Engelska läxförhör. Ny engelskaläxa.

Engelskaläxan denna vecka: Du får hem en text att läsa under rubriken Food, "Eating Sweets". Översättning finns också med. På fredag ska du skriva en sammanfattning av texten. Du får ta med dig 10 nyckelord. Du ska dessutom lära dig "mat-orden" som också finns med.
Veckans oregelbundna verb - fly, forbid, forget, forgive, freeze.

Gå in och lyssna på texten! Under rubriken "Bra länkar" finns en länk "Good stuff  A-engelskaboken" där du kan gå in och lyssna.

Som tidigare finns engelskaboken också på inlasningstjanst.se.
Användarnamn: tuolla+elevens namn ex: tuollajohanna
Lösenord:12345678

Som förra veckan får du hem fem oregelbundna verb att träna på. På fredag får du skriva ner verben i alla tre tempusformer och även skriva 5 meningar där verben ska ingå.

OBS!!!Pappret med verben ska du ha under en längre period. Den ska alltid till skolan på fredagar så att vi kan markera vilka verb ni har i läxa.

tisdag 7 november 2017

Matteprov och engelskaförhör

Igår skickade jag hem matteprovet(som vi gjorde innan lovet) och engelskaförhörshäftet till er föräldrar för påseende. Eleverna hade i uppgift att se till att ni sedan skrev under på provet och i häftet så att jag kunde se att allt nått fram till er och sedan tog tillbaka provet och häftet till skolan. Om du inte sett något prov eller häfte - hör av dig till mig så ser jag till att det kommer hem en vända till.


onsdag 1 november 2017

Muntliga nationella prov

Nu börjar vi med de muntliga nationella proven. Såhär ser planen ut:

v 45-46: svenska

v 47-48: matematik

v 49-50: engelska

Dessa prov genomförs i mindre grupper.