tisdag 19 december 2017

I fredags, 15/12, sa jag upp mig som lärare i Kiruna kommun. Jag har enligt avtal 3 månaders uppsägningstid. Det betyder att jag kommer att lämna skolan senast den 15 mars. Rektor Marion kommer att utannonsera min tjänst så fort som möjligt och kan komma att frigöra mig tidigare om/när tjänsten blir tillsatt.

Jag kommer att ha utvecklingssamtal med alla elever innan jag slutar och skickar därför ut förslag på tider redan första dagen efter jullovet. På utvecklingssamtalen ska vi prata om betygen och om vilka utvecklingsmöjligheter som finns för ert/era barn.

Bibloböcker!

Nu är det dags att komma med alla bibloböcker till skolan så kan jag återlämna dem. Lånetiden går ut den 27 december.

fredag 15 december 2017

Vecka 51

Måndag: Vi bygger mekaniska lådor hela dagen fram till badet.
Har ni hemma lådor - typ skolådor - ta med till skolan. Vi behöver ca 5 stycken till. 

Tisdag: På förmiddagen spelar vi semifinaler och final i fotboll och bygger mekaniska lådor. Ni slutar efter lunch, ca 12.10- kompensation för Lucia.

Onsdag: Vi bygger mekaniska lådor och arbetar med ofärdiga arbeten. Dagen slutar ca 13.25.
Kvällsaktiviteter i runt elljusspåret klockan 16-18. Ni ska vara ute så bra skor/kläder är ett måste.

Torsdag: Film och mys. Johanna fixar fika. Ni slutar efter lunch, ca 12.10. Kompensation för kvällsaktiviteterna.

Vi har nått 1000 Faxuelltpoäng igen och de flesta har önskat "fredagsmys". Har ni en bra film hemma så skicka den till skolan så ska vi ha omröstning om vilken film vi ska titta på. Alla i klassen är nu 12 år.

Fredag: JULLOV!!!


Skolan börjar igen onsdagen den 10 januari 2018 klockan 8.10.



God Jul och Gott nytt år
önskar
Carola, Susanna, Sofia, Maria, Ellen och Johanna

lördag 9 december 2017

Vecka 50

Denna vecka och nästa vecka är läxfria. Ni har möjlighet att stanna kvar efter skolan alla dagar för att färdigställa uppgifter som ni inte är klara med.
Sista vecka att bli klar med alla muntliga nationella prov.

Måndag: Luciaträning 9.00. Idrott.

Tisdag: Vanliga lektioner fram till lunch ca 11.45. Klockan 12.15 åker vi buss till Stadshuset. Tillbaka i Tuolluvaara ca 15.15. Återsamling på Stadshuset klockan 16.30. Luciaföreställning 19.00. Mer information finns i tidigare inlägg.

Onsdag: Luciadagen.Vi kommer att få se en luciaföreställning och får fika i klassrummet. Dagen fortsätter sedan som vanligt.

Torsdag: Idrott. Sista dagen att lägga betygen för HT-17.

Fredag:Slöjd. Eleverna slutar till lunch.

Under vecka 51 kommer eleverna att få tidskompensation för luciaföreställningen på Stadshuset.

torsdag 7 december 2017

Lucia 12/12 -17
Som ni tidigare har fått information om ska mellanstadiet vara med i en Luciaföreställning på Stadshuset.

Tisdagen den 12/12 har vi lektioner som vanligt fram till lunch – vi äter lite tidigare denna dag. Klockan 12.15 åker vi buss upp till Stadshuset för att ha genrep och klockan 15.00 går bussen tillbaka till Tuolluvaara.

Eleverna ska sedan tillbaka till Stadshuset redan till klockan 16.30 för soundcheck, ytterligare genrep och föreställning (klockan 19.00). Denna gång måste eleverna ta sig till och från Stadshuset med er hjälp då skolan inte ordnar med någon transport.

Det betyder alltså att eleverna har väldigt kort tid på sig att hinna äta middag och göra sig iordning innan de ska vara tillbaka på Stadshuset. De ska heller inte åka hem en gång till innan föreställningen.

Klockan 19.00 börjar själva föreställningen.


Hur ser det ut med linnen, tomtedräkter mm? Har era barn det de behöver? Om inte, kontakta mig så fort som möjligt.
Vi har fixat ljus och ljusmanschetter till alla tärnor och luciakronan.  
Kulturskolan har huvudkransar och midjeband till alla tärnor och till Lucian. De har även stjärgossestrutar. Ingen får ta med glitter av något slag till Stadshuset.

måndag 4 december 2017

Idrotten före jullovet

Jullekar/ rörelse till musik samt ringdans
1.      Nu har vi ljus.
2.      Små grodorna.
3.      Vi äro musikanter.
4.      Räven raskar över isen.
5.      Prästens lilla kråka.
6.      Så går vi runt om ett enrissnår.
7.      Karusellen.
8.      Nu är det jul igen.
9.      Raketen.

Vi älskar snö!

Trojkan

Vi kommer att köra ringlekar med de yngre eleverna. De äldre kommer även att genomföra vi älskar snö samt trojkan.

Hälsningar/ Sofia



fredag 1 december 2017

Här kommer länkar till elevspel och filmer som handlar om kartor (orientering) för att förbereda sig inför orienteringsuppföljningen.


torsdag 30 november 2017

Vecka 49 - sista läxveckan detta år.

Jullovet närmar sig med stormsteg...men vi kämpar på med allt arbete i skolan.

Denna vecka kommer jag att inleda nationella proven i engelska. 

Måndag: Luciaträning. Bad. Geografiprov - Europas länder. Ni får veckan matteläxa. Läxgruvan.


Tisdag:


Onsdag: Läxgruva.


Torsdag: Idrott.


Fredag: Slöjd. Engelska läxförhör.

Engelskaläxan vecka 49:
Vi fortsätter med läxor i att prata engelska. Denna gång kommer ni få hem ett gammalt muntligt nationellt prov.
Del 1 av läxan är att förbereda dig på att berätta för en kompis om din familj, ditt hus-där du bor eller vad du gör på fritiden.
Del 2 är att förbereda dig på att diskutera med en kompis kring de fyra "korten" som finns på baksidan av pappret. Träna på att ställa frågor till din kompis och att berätta vad du själv tycker och varför du tycker så.


Linnen till Lucia

Här på skolan har vi några lucialinnen att låna ut. Eftersom hela mellanstadiet kommer att vara med så är det bra om ni försöker låna ihop linnen från släktingar och vänner om ni inte har egna.
Skolan fixar ljus till tärnor, luciakrona och tillbehör till stjärngossar.

Lucia 2017
Nu är det dags för årets Luciafirande. Förra året provade vi att ha Luciatåget i stadshuset, både Luossa- och Tuollaskolans åk 5 och 6 tillsammans. Det var uppskattat och blev jätte lyckat! Eftersom det är sista julen som vårt nuvarande stadshus är i bruk, så ska vi hålla tåget där en sista gång, även detta år. Medverkande detta år är Toullavaaraskolans elever och personal från åk 4-6, Luossavaaraskolans elever och personal från åk 5-6, Hjalmar Lundbohmsskolans Estetiska musikprogram samt personal från Kulturskolan.
En såhär stor produktion med så många inblandade kräver en hel del logistik, och nedan följer tider och information som gäller för eleverna på Luossa- och Tuollaskolan. 

12 december
Kl 12.30 Vi samlas i stadshuset för ett tekniskt rep, d.v.s vi övar ingång, uppställning samt utgång. Vi beräknas vara klara senast kl 15.00.
Därefter åker alla hem och har middagspaus fram till:
Kl 16.30 Vi återsamlas på stadshuset för Soundcheck och genrep med Esteterna och musikerna.
Kl 19.00 LUCIAKONSERT!!!
Föräldrar, släkt och vänner välkomnas att se årets Luciatåg. Föreställningen beräknas ta ca 40 minuter. Därefter slutar eleverna för dagen/kvällen och kan åka hem.

Övrigt:
·        Eleverna ordnar själv så att de har Lucialinnen/tomtekläder samt handljus (tärnorna) och tar med detta till stadshuset kl 16.30. Kulturskolan står för tärnornas huvudkrans, midjeband samt stjärngossestrutar.
·        P.g.a. det stora antalet medverkande så har vi på kulturskolan av praktiska skäl inte möjlighet att ordna med fika på kvällen. Om eleverna vill ha ett mellanmål på kvällskvisten innan föreställningen, tar de därför med detta själva.



Vid frågor och funderingar kring Lucia är ni välkomna att kontakta mig på telefon 070-295 54 41 el via mail eleonor.torneus@skola.kiruna.se

/Mvh Eleonor Tornéus, Kulturskolan.




torsdag 23 november 2017

Vecka 48

Under veckan kommer vi fortsätta ha muntliga nationella prov i matematik. Jag tar ut de sista två grupperna så fort jag har chansen.

Måndagen den 4/12 har vi prov på Europas länder. Ni har alla fått hem ett papper med alla länder ni ska kunna. Ni kan också träna på Seterra, länk finns här på bloggen under "Bra länkar". 

Det kan vara lite skillnad på vilka länder som är med i Seterra och på pappret jag skickat hem men det är länderna på pappret som gäller.

Måndag: Idrott. Läxgruvan. Ingen matteläxa p.g.a. geografiprovet.


Tisdag: Ev. Luciaträning.


Onsdag:


Torsdag: Idrott. Teater i Jukkasjärvi ca 9.00. Lektioner som vanligt före och efter.


Fredag: Slöjd. Engelska läxförhör. Ny engelskaläxa.

Engelskaläxan denna vecka (vecka 48):
Ni har ju redan fått hem en lista med olika ämnen att prata om. Nu ska ni förbereda er på att prata om 5 nya ämnen. Träna på att prata om dessa ämnen flera gånger. Bestäm dig också för två frågor du vill ställa en kompis om det du pratar om. Markera på pappret vilka ämnen du valt och ta med pappret till skolan (fredag). På fredag väljer jag ett av dem som ni får redovisa för mig.



Krav från Kiruna stadbibliotek

Har hört att flera av er elever fått kravbrev från biblioteket. Idag försöker vi förlänga lånen via datorn. Har ni hemma böcker som ni läst ut kan ni ta dem till skolan så åker jag och lämnar in dem.

tisdag 21 november 2017

Lucia och teater

Har glömt att skriva att vi nu kommit igång med Luciaträningen. Alla mellanstadieelever kommer tillsammans med Luossaskolan och elever från Estetprogrammet att delta i ett Luciatåg på Stadshuset den 12 december. Vi kommer att träna en gång i veckan med lärare från Kulturskolan.

Torsdagen den 30 november har eleverna på Tuollaskolan blivit inbjuden att se en teater med Teater Scratch  kl 9 på Folkets Hus i Jukkasjärvi. Teater Scratch kommer sedan tillbaka ons 31/1 för att ha en lektion interaktiv teater.
Idag skickar jag med information kring teatern som ni föräldrar kan ta del av.

måndag 20 november 2017

Matteläxa vecka 47

Eftersom kopiatorn har varit trasig så har jag inte kunnat förbereda matteläxa förrän nu.
Matteläxan är ett häfte med uppgifter på sådant vi börjat arbeta med; koordinatsystem, proportionalitet, procent och sannolikhet. Matteläxan kommer hem imorgon tisdag och eleverna har på sig till fredag att bli färdig med den.

torsdag 16 november 2017

Vecka 47

Under veckan kommer vi ha muntliga nationella prov i matematik. Jag tar ut grupper så fort jag har chansen.

Måndag: Bad. Läxgruvan (enda Läxgruvan denna vecka).


Tisdag: Ni får veckans matteläxa


Onsdag: Eleverna slutar lite tidigare, 13.40, eftersom jag ska gå på utbildning.


Torsdag: Idrott.


Fredag: Matteläxan lämnas in. Slöjd. Engelska läxförhör. Ny engelskaläxa.

Engelskaläxan denna vecka och nästa vecka (vecka 47 och 48):
Ni får hem en lista med olika ämnen att prata om. Ni ska förbereda er på att prata om 5 olika ämnen. Träna på att prata om dessa ämnen flera gånger. Markera på pappret vika ämnen du valt och ta med pappret till skolan (fredag). På fredag väljer jag ett av dem som ni får redovisa för mig.




onsdag 15 november 2017

För kännedom:

Igår fick jag veta att något hänt mellan elever i klassen på Snapchat. Många elever i klassen är med i en grupp på Snapchat kallad ”Tuollakids”. Det skulle vara bra att ni föräldrar pratar med era barn om vad som hänt. Eftersom detta har skett på fritiden skickar jag idag hem detta brev och en klasslista med telefonnummer så att ni föräldrar kan kontakta varandra vid behov.

                                                          Johanna Englund


torsdag 9 november 2017

Vecka 46
Vi är nu anmälda till en schacktävling som går av stapeln under VT-18. Matcherna spelas på dator så eleverna behöver inte åka någonstans. På onsdagar har eleverna schackrast. Det betyder att de under lunchrasten får vara inne och spela schack, på "riktigt" och på nätet. Under "Bra länkar" har jag satt in länkar till sidor på nätet där eleverna kan gå in och se filmer om schack och även kan spela schack mot andra.

Måndag: Ni får veckans matteläxa. Idrott. Läxgruvan.


Tisdag: 


Onsdag: Nationella prov: svenska. Läxgruvan.


Torsdag: Matteläxan lämnas in. Idrott.


Fredag: Slöjd. Engelska läxförhör. Ny engelskaläxa.

Engelskaläxan denna vecka: Du får hem en text att läsa under rubriken Food, "Eating Sweets". Översättning finns också med. På fredag ska du skriva en sammanfattning av texten. Du får ta med dig 10 nyckelord. Du ska dessutom lära dig "mat-orden" som också finns med.
Veckans oregelbundna verb - fly, forbid, forget, forgive, freeze.

Gå in och lyssna på texten! Under rubriken "Bra länkar" finns en länk "Good stuff  A-engelskaboken" där du kan gå in och lyssna.

Som tidigare finns engelskaboken också på inlasningstjanst.se.
Användarnamn: tuolla+elevens namn ex: tuollajohanna
Lösenord:12345678

Som förra veckan får du hem fem oregelbundna verb att träna på. På fredag får du skriva ner verben i alla tre tempusformer och även skriva 5 meningar där verben ska ingå.

OBS!!!Pappret med verben ska du ha under en längre period. Den ska alltid till skolan på fredagar så att vi kan markera vilka verb ni har i läxa.

tisdag 7 november 2017

Matteprov och engelskaförhör

Igår skickade jag hem matteprovet(som vi gjorde innan lovet) och engelskaförhörshäftet till er föräldrar för påseende. Eleverna hade i uppgift att se till att ni sedan skrev under på provet och i häftet så att jag kunde se att allt nått fram till er och sedan tog tillbaka provet och häftet till skolan. Om du inte sett något prov eller häfte - hör av dig till mig så ser jag till att det kommer hem en vända till.


onsdag 1 november 2017

Muntliga nationella prov

Nu börjar vi med de muntliga nationella proven. Såhär ser planen ut:

v 45-46: svenska

v 47-48: matematik

v 49-50: engelska

Dessa prov genomförs i mindre grupper.

fredag 27 oktober 2017

Vecka 44 - HÖSTLOV

Vecka 45

Måndag: Ni får veckans matteläxa och veckans engelskaläxa. Vi har vår första PUS-eftermiddag.
Ni slutar efter lunch och har därför inget bad. Läxgruvan utgår - kom på Läxgruvan på onsdag istället.


Tisdag: 


Onsdag: Läxgruva


Torsdag: Matteläxan lämnas in.


Fredag: Engelska läxförhör. Ny engelskaläxa.

Engelskaläxan denna vecka: Du får hem en text att läsa under rubriken Food, "Freaky Flavours". Översättning finns också med. På fredag ska du skriva en sammanfattning av texten. Du får ta med dig 10 nyckelord. Veckans oregelbundna verb - feed, feel, fight, find och flee

Gå in och lyssna på texten! Under rubriken "Bra länkar" finns en länk "Good stuff  A-engelskaboken" där du kan gå in och lyssna.

Som tidigare finns engelskaboken också på inlasningstjanst.se.
Användarnamn: tuolla+elevens namn ex: tuollajohanna
Lösenord:12345678

Som förra veckan får du hem fem oregelbundna verb att träna på. På fredag får du skriva ner verben i alla tre tempusformer och även skriva 5 meningar där verben ska ingå.
OBS!!!Pappret med verben ska du ha under en längre period. Den ska alltid till skolan på fredagar så att vi kan markera vilka verb ni har i läxa.



tisdag 24 oktober 2017

Handbolls-KM

På grund av att det blev för många killar i 6:ornas handbollslag så har vi delat in mellanstadiet i två lag. Det blir alltså mixade lag, killar åk 4-6, som spelar i åk 6-serien.

måndag 23 oktober 2017

Torsdag 26 oktober

Vi samlas i skolan ca 8.25 för att sedan åka lokalbuss upp till Tarfalahallen 8.35. Ni som vi ta sig till Tarfalahallen själv kommer dit klockan 8.45. Vi spelar fotboll och tar sedan 11.45-bussen tillbaka till skolan för att äta lunch. Du kan gärna ta med dig vattenflaska och frukt.

Efter lunch har ni "orienteringsprov" i gympasalen.

OBS! Ta med busskort om du har.
Onsdag 25/10 HanbollsKM

Samling i sporthallen foajén kl.9.00. Dagen avslutas efter elevernas respektive sista match.

Ta med matsäck, vattenflaska, gärna överdragskläder att ta på mellan matcherna och ett gott humör!

Vi visar respekt och hänsyn gentemot domare, med- och motspelare samt all personal.

Lycka till!


Lärarna åk 4-6 

söndag 22 oktober 2017

Vecka 43 och vecka 44

På fredag har vi matteprov. I fredags har eleverna fått med sig hem ett häfte som de kan arbeta i för att träna inför provet. Detta häfte är helt frivilligt att göra, ni behöver inte redovisa häftet till mig, men vill du visa vad du gjort eller få hjälp med något så ska du självklart visa/komma till mig. Det finns även facit till alla uppgifter längst bak i häftet.

Måndag: Bad. Eleverna får matteläxa. Läxgruva.


Tisdag:


Onsdag: Musikdag. Bussen till Kulturskolan går 8.10 från skolan. De som vill ta sig till och från Kulturskolan själv gör det. Lektionerna börjar 8.30.

Handbolls-KM - mer information kommer.

Torsdag: Tarfalahallen,där ska vi ha en liten fotbollsturnering. Jag återkommer med mer information. Vi återvänder till skolan till lunch. Efter lunch har ni "orienteringsprov" här på skolan. inomhus. Det kan hända att dagen blir lite längre och ni kommer att kompenseras för den tiden i så fall.

Fredag: Matteprov. Slöjd. Engelska läxförhör. Ny engelskaläxa (till vecka 45).

Engelskaläxan denna vecka: Du får hem en text att läsa under rubriken Sports, "Usain Bolt -Megastar Sprinter". Översättning finns också med. På fredag ska du skriva en sammanfattning av texten. Du får ta med dig 10 nyckelord. Veckans oregelbundna verb - dream, drink, drive, eat och fall..

Gå in och lyssna på texten! Under rubriken "Bra länkar" finns en länk "Good stuff  A-engelskaboken" där du kan gå in och lyssna.

Som tidigare finns engelskaboken också på inlasningstjanst.se.
Användarnamn: tuolla+elevens namn ex: tuollajohanna
Lösenord:12345678

Som förra veckan får du hem fem oregelbundna verb att träna på. På fredag får du skriva ner verben i alla tre tempusformer och även skriva 5 meningar där verben ska ingå.
OBS!!!Pappret med verben ska du ha under en längre period. Den ska alltid till skolan på fredagar så att vi kan markera vilka verb ni har i läxa.


Vecka 44: Höstlov!


torsdag 12 oktober 2017

Vecka 42 - läxfri vecka!

Måndag: Idrotten utgår. Istället har eleverna "Let´s kringelikrok". Aktiviteten är i idrottssalen och tar ca 40-50 minuter. Mellanstadiet delas in i två grupper. Då den ena gruppen är på "Let´s kringelikrok" mellan 13-13.50 så har den andra gruppen vanliga lektioner i klassrummet. Den andra gruppen har sedan "Let´s kringelikrok" mellan 14 - 14.50 och de andra har då vanliga lektioner.

Eftersom dagen blir längre så kompenseras eleverna med att de får sluta till lunch på fredag vecka 43, innan höstlovet.



Tisdag: Föreställning "Deh!" Klockan 9.30. Vi åker upp med lokaltrafiken, ser föreställningen och går sedan på stadsbiblioteket innan vi åket tillbaka till skolan och äter lunch. Alla elever som har möjlighet tar med sig busskortet. Vi börjar skoldagen som vanligt 8.10 och efter lunch har vi lektioner som vanligt.

Onsdag: "Läxgruva" - om du har arbeten att bli klar med.

Torsdag:

Fredag: Slöjd. Ny engelskaläxa.



onsdag 11 oktober 2017

Föräldramöte måndagen den 9 oktober

Dessa punkter togs upp:

Schema:
Vi berättade att vi kommer att ha all bild denna termin. Nästa termin kommer Hemkunskapen till som ämne och det kommer nog göra så att schemat kommer att förändras.
  
Musiken vecka 42 och 43:
Musiken är precis som förra terminen 2-3 temadagar varje termin på Kulturskolan. Även nu infaller temadagarna på onsdagar. Bussen till Kulturskolan (Bolagsskolan) går 8.10 från skolan. Åter i Tuolla ca 14.15.

"Läxgruvan" och läxor: 
Läxhjälp finns att få måndagar och onsdagar efter sista lektionen. På måndagar är vi två pedagoger medan jag är ensam pedagog på onsdagar.

Det har varit en riktigt intensiv skolstart med mycket läxor/hemuppgifter/prov. Därför tar vi en paus och har läxfri vecka nästa vecka, v 42.  
                                                             
PUS:
Även detta år arbetar eleverna 30 minuter extra i veckan. Detta genererar två lediga för - eftermiddagar. Den tid eleverna inte är i skolan använder vi lärare till att planera tillsammans. Första PUS-eftermiddagen denna termin infaller måndagen den 6 oktober då eleverna slutar efter lunch.

Betyg och nationella prov: 
Vi uppmanar alla föräldrar/elever att gå in på filmerna om betyg som jag satt ut länkar på. Finns under "Bra länkar". Där får man svar på frågor man kan ha angående betygen. Har ni ytterligare frågor så är det bara att kontakta oss på skolan.
Nationella proven kommer igång efter höstlovet. Från och med vecka 45 får vi börja med de muntliga proven i ma, eng och sv. De skriftliga proven börjar vecka 6 2018 med svenskadelen.
                                                        
Bloggen 
Om  du besöker vår blogg via mobilen så måste du gå på "Visa webbversionen" för att komma åt länkar. Detsamma gäller vklass om du vill se omdömen mm.

Utvecklingssamtal:
Vi har haft årets utvecklingssamtal. Nästa samtal kommer i februari 2018.

Tuollarådet:
Klassens representant till Tuollarådet är Anneli Johansson (Wiennas mamma) och som reserv har vi Eva Övergård (Philips mamma). Har ni punkter som ni vill att de ska ta upp i rådet så kan ni kontakta mig så ser jag till att de får dem.

Mail lärare: johanna.englund@skola.kiruna.se Tel.nr 076-102 14 42
                   carola.niva@skola.kiruna.se


Övriga frågor:
Vi pratade om situationen mellan flickorna (och pojkarna) i klassen.

tisdag 10 oktober 2017

Musiken och handbolls-KM

Har just fått veta av rektorn på kulturskolan att de inte har möjlighet att byta musikdagen som infaller samma dag som handbolls-KM.

måndag 9 oktober 2017

Nu finns en ny idrottsplanering att ta del av under fliken "Idrottsplanering".

torsdag 5 oktober 2017

Vecka 41

Måndag: Bad. Matteläxa. Läxgruvan  FÖRÄLDRAMÖTE 18.00 i klassrummet.

Tisdag: Föreställning "My life Child´s life" Klockan 12.00. Vi har bokat en buss som hämtar upp alla elever. Finskaeleverna åker på en egen teater - de åker upp med lokaltrafiken klockan 12.05. Finskaläraren Karin väntar på dem på Folkets hus.

Onsdag: Bokbuss. Alla ska ha läst t.o.m. kapitel 9 i "Alex Dogboy". "Läxgruva".

Torsdag: Lämna i matteläxan.

Fredag: Slöjd. Förhör av engelskaläxan och du får en ny läxa.

Engelskaläxan denna vecka: Du får hem en text att läsa under rubriken Sports, "The big jump". Översättning finns också med. På fredag ska du skriva en sammanfattning om texten. Du får ta med dig 10 nyckelord. Veckans oregelbundna verb - cut, deal, dig, do och draw.

Gå in och lyssna på texten! Under rubriken "Bra länkar" finns en länk "Good stuff  A-engelskaboken" där du kan gå in och lyssna.

Som tidigare finns engelskaboken också på inlasningstjanst.se.
Användarnamn: tuolla+elevens namn ex: tuollajohanna
Lösenord:12345678

Som förra veckan får du hem fem oregelbundna verb att träna på. På fredag får du skriva ner verben i alla tre tempusformer och även skriva 5 meningar där verben ska ingå.
OBS!!!Pappret med verben ska du ha under en längre period. Den ska alltid till skolan på fredagar så att vi kan markera vilka verb ni har i läxa.


tisdag 3 oktober 2017

Ännu en sida med engelska sagor/berättelser/serier

Sedan tidigare har jag tipsat om "storylineonline.net" för att lyssna på sagor/berättelser på engelska. Nu finns ytterligare en sida med massor med sagor/berättelser/serier, "justbooksreadaloud.com".

Länk till den finns här nedan och under rubriken "Bra länkar"

onsdag 27 september 2017

Vecka 40

Vill börja med att påminna om den läxa ni fick förra veckan och som ska börja redovisas på onsdag den 4 oktober:

Du ska argumentera kring något du vill ändra på; i skolan, hemma  eller i samhället. Tänk på vad Carola pratat om när det gäller en argumentation och vad filmen hon visade handlade om. En länk till filmen finns här nedan. Måndagen den  25/9 fick du hem ett papper med fler instruktioner.

Du har på dig till onsdagen den 4 oktober att bli klar.

Detta arbetar vi med i skolan:
Ma: I onsdags gjorde alla som var i skolan Diagnos 1. Nästa vecka börjar vi arbeta med Kapitel 2: Multiplikation och division.
Sv: Vi läser/arbetar vidare i/med boken Alex Dogboy, har muntlig argumentation och tränar på att skriva noveller.
SO/NO: Vi håller på att avsluta arbetet med demokrati (Sh) och nästa vecka börjar vi så smått arbeta med Krafter och Energi (Fy). Ni kommer här att få fortsätta träna på att argumentera och ska skriva en text där ni argumenterar för en energikälla.
Eng: Även i engelskan går vi in i ett nytt kapitel, Sports.
Bild: Vi arbetar vidare efter vår "lista". En salig blandning av hus, träd, film, händelsekonst mm.

Måndag: Idrott. Matteläxa. Läxgruvan

Tisdag: 

Onsdag: Alla ska ha läst t.o.m. kapitel 5 i "Alex Dogboy". Argumentationsläxan börjar redovisas. "Läxgruva".

Torsdag: Lämna i matteläxan.

Fredag: Slöjd. Förhör av engelskaläxan och du får en ny läxa.

Engelskaläxan denna vecka: Du får hem en text att läsa under rubriken Sports, "Freedom on Skis". Översättning finns också med. På fredag ska du svara på frågor om texten. Veckans oregelbundna verb - catch, choose, come, cost och creep.

Gå in och lyssna på texten! Under rubriken "Bra länkar" finns en länk "Good stuff  A-engelskaboken" där du kan gå in och lyssna.

Som tidigare finns engelskaboken också på inlasningstjanst.se.
Användarnamn: tuolla+elevens namn ex: tuollajohanna
Lösenord:12345678

Som förra veckan får du hem fem oregelbundna verb att träna på. På fredag får du skriva ner verben i alla tre tempusformer och även skriva 5 meningar där verben ska ingå.
OBS!!!Pappret med verben ska du ha under en längre period. Den ska alltid till skolan på fredagar så att vi kan markera vilka verb ni har i läxa.

 OBS!!!Se även inlägget nedanför om föräldramötet.
Hej

Nu har det blivit dags för årets föräldramöte. Måndagen den 9 oktober klockan 18.00 träffas vi i klassrummet.

Vi kommer att prata om schema, betyg, bloggen, vklass mm.

Inför mötet är det bra att ni går in på länkarna nedan och tittar på de två filmerna om betyg.  Filmerna finns även under rubriken ”Bra länkar”







fredag 22 september 2017

Mer läxtid på skolan!

Om du av någon anledning inte kan komma på Läxgruvan på måndagar så kan du göra läxor, ogjorda arbeten mm. på onsdagar direkt efter att de "vanliga" lektionerna tar slut.

torsdag 21 september 2017

Vecka 39

Nu är det dags att förbereda en muntlig redovisning hemma - en argumentation. Du ska argumentera kring något du vill ända på; i skolan, hemma  eller i samhället. Tänk på vad Carola pratat om när det gäller en argumentation och vad filmen hon visade handlade om. En länk till filmen finns här nedan. På måndag 25/9 får du hem ett papper med fler instruktioner.

Du har på dig till onsdagen den 4 oktober att bli klar.


Måndag: Bad. Matteläxa.

Läxgruvan - kom direkt från badbussen.

Tisdag: 

Onsdag:

Torsdag: Lämna i matteläxan.

Fredag: Slöjd. Förhör av engelskaläxan och du får en ny läxa.

Engelskaläxan denna vecka: Du får hem en text att läsa "Freaky animal facts". Översättning finns på baksidan av pappret. På fredag ska du skriva en sammanfattning av texten. Veckans oregelbundna verb - break, bring, build, burn och buy.

Gå in och lyssna på texten! Under rubriken "Bra länkar" finns en länk "Good stuff  A-engelskaboken" där du kan gå in och lyssna.

Som tidigare finns engelskaboken också på inlasningstjanst.se.
Användarnamn: tuolla+elevens namn ex: tuollajohanna
Lösenord:12345678

Som förra veckan får du hem fem oregelbundna verb att träna på. På fredag får du skriva ner verben och även skriva 5 meningar där verben ska ingå.
OBS!!!Pappret med verben ska du ha under en längre period. Den ska alltid till skolan på fredagar så att vi kan markera vilka verb ni har i läxa.

tisdag 19 september 2017

Skoljoggen

På fredag 22/9 är det Skoljoggen. Ni äter tidigare och starten går klockan 12.00. Alla elever på skolan slutar efter genomfört lopp. Varje år samlas en "springslant" in som detta år går till "Clowner utan gränser". På länken nedan kan du läsa mer om deras arbete.

fredag 15 september 2017

Vecka 38

Denna vecka fortsätter jag med utvecklingssamtalen. Samtalen kommer att handla om hur vårterminen gått och om hur vi ska arbeta vidare denna termin. Det är viktigt att du funderar på vad du vill utveckla särskilt i skolan - den framåtsyftande planeringen.

I svenskan drar Carola igång ett läsprojekt. Mer information om det kommer.
Du har ju också fått göra en muntlig redovisning i svenskan. Nu ska du få göra en till och denna gång ska du förbereda en muntlig redovisning hemma. Vi lärare förbereder ett ämnesområde som du ska prata om.

Måndag: Idrott. Ingen matteläxa denna vecka.

Läxgruvan - kom direkt efter du är färdig på idrotten.

Tisdag: Elevråd

Onsdag:

Torsdag: Resa till Abisko. Samling 7.30. Bussen avgår 8.00. Vi bjuder på varmkorv och festis. Det blir en lång dag dag så det kan vara bra att ta med en egen liten matsäck. Vi är hemma ca 14.30. Vi kommer att vara ute mycket så det är viktigt att du tar på dig bra kläder för det.

Fredag: Slöjd. Förhör av engelskaläxan och du får en ny läxa. Skoljoggen! Alla elever springer/går. Ta gärna med en slant. Årets "springslant" går till "Clowner utan gränser".

Engelskaläxan denna vecka: Du får hem en text att läsa. Översättning finns på baksidan av pappret. På fredag ska du skriva en sammanfattning av texten.

Gå in och lyssna på texten! Under rubriken "Bra länkar" finns en länk "Good stuff  A-engelskaboken" där du kan gå in och lyssna.

Som tidigare finns engelskaboken också på inlasningstjanst.se.
Användarnamn: tuolla+elevens namn ex: tuollajohanna
Lösenord:12345678

Som förra veckan får du hem fem oregelbundna verb att träna på. På fredag får ni meningar att översätta från svenska till engelska där dessa verb ingår. Pappret med verben ska du ha under en längre period. Den ska alltid till skolan på fredagar så att vi kan markera vilka verb ni har i läxa.

tisdag 12 september 2017

Prov Medeltiden

Idag har ni fått hem ett häfte med förklaringar/beskrivningar på ord, händelser och personer från arbetsområdet Medeltiden. Läs på och på tisdag nästa vecka (19/9) ska ni kunna skriva ner förklaringar/beskrivningar på 12 av dessa.


OBS! Ni har ingen matteläxa vecka 38 (nästa vecka).

måndag 11 september 2017

Torsdag 14/9

torsdag den 14 september måste vi hinna med lokalbussen som åker från Tuolluvaara klockan 8.00. Eleverna måste därför komma till skolan senast 7.45.

Betyg!

Till jul får ju du/ditt barn betyg för första gången. Du har kanske funderingar krig det.  
Här nedan hittar du länkar till två filmer om betyg som kanske ger svar på frågor du har.
Om ca två veckor ska vi ha föräldramöte där vi kommer att prata mer om bl.a. betyg.



lördag 9 september 2017

Vid frånvaro

En påminnelse;
Hämta läxor och andra arbeten om ert barn är frånvarande eller kontakta en klasskompis som kan ta hem dem. Vi lärare försöker samla läxor/arbeten på elevens bänk.

torsdag 7 september 2017

Vecka 37

Denna vecka kör jag igång med utvecklingssamtalen. Samtalen kommer att handla om hur vårterminen gått och om hur vi ska arbeta vidare denna termin. Det är viktigt att du funderar på vad du vill utveckla särskilt i skolan - den framåtsyftande planeringen.

Måndag: Idrott (badet utgår!). Du får din matteläxa.

Läxgruvan - kom direkt efter du är färdig på idrotten.

Tisdag:

Onsdag:

Torsdag: Förläsning med Thomas Fogdö på Folket hus 9-10. Efter föreläsningen gör vi ett besök på stadsbiblioteket och eleverna får personliga koder som de kan använda och låna ljudböcker via datorn. Hinner vi så får eleverna låna böcker också. Vi åker upp och ner  med lokalbussen. Ni som har busskort får gärna ta med det. Vanliga lektioner när vi kommer tillbaka

Idrott.

Sista dagen att lämna in veckans matteläxa.

Fredag: Slöjd. Förhör av engelskaläxan och du får en ny läxa.

Engelskaläxan denna vecka: Du får hem en text att läsa. Översättning finns på baksidan av pappret. På fredag ska du kunna svara på frågor om texten muntligt och skriftligt.

Gå in och lyssna på texten! Under rubriken "Bra länkar" finns en länk "Good stuff  A-engelskaboken" där du kan gå in och lyssna.

Som tidigare finns engelskaboken också på inlasningstjanst.se.
Användarnamn: tuolla+elevens namn ex: tuollajohanna
Lösenord:12345678

Från och med denna vecka kommer du också få hem fem oregelbundna verb att träna på varje vecka. På fredagar får ni meningar att översätta från svenska till engelska där dessa verb ingår. Pappret med verben ska du ha under en längre period. Den ska alltid till skolan på fredagar så att vi kan markera vilka verb ni har i läxa.

"Läxa" idrotten

Innan torsdag vecka 37 ska alla elever ha varit inne på länken nedan. 




tisdag 5 september 2017

Badet utgår!

Måndagen den 11 september har ni inte bad - istället har ni utegympa.

söndag 3 september 2017

Vecka 36

Efter lägerskolan är vi tillbaka i skolan och skolbänken. Nu kör vi igång med det "vanliga" skolarbetet med allt vad det innebär...

Måndag: Idrott. Du får din engelska- och matteläxa. Läxgruvan - kom direkt efter du är färdig på idrotten/badet.

Tisdag:

Onsdag:Bokbussen kommer.

Torsdag: Idrott. Sista dagen att lämna in veckans matteläxa.

Fredag: Slöjd. Förhör av engelskaläxan och du får en ny läxa.

Engelskaläxan denna vecka: Du får hem en text att läsa. Översättning finns på baksidan av pappret. På fredag ska du skriva en sammanfattning av texten. Jag kommer också att ställa frågor till texten som du får svara på muntligt.

Gå in och lyssna på texten! Under rubriken "Bra länkar" finns en länk "Good stuff  A-engelskaboken" där du kan gå in och lyssna på texten.

Som tidigare finns engelskaboken också på inlasningstjanst.se.
Användarnamn: tuolla+elevens namn ex: tuollajohanna
Lösenord:12345678

Från och med nästa vecka kommer du också få hem fem oregelbundna verb att träna på varje vecka. På fredagar får ni meningar att översätta från svenska till engelska där dessa verb ingår. Pappret med verben ska du ha under en längre period. Den ska alltid till skolan på fredagar så att vi kan markera vilka verb ni har i läxa.

tisdag 29 augusti 2017

Nu finns terminens första idrottsplanering under fliken "Idrottsplanering".

söndag 27 augusti 2017

Vecka 35

Idag, måndag, får eleverna hem ett schema som vi hoppas kommer att gälla hela höstterminen men vi får vara beredda på att det kan bli ändringar.

Måndag 28/8: Eleverna har slöjd hela förmiddagen. Susanna kommer att ha en ordentlig genomgång över vad som händer denna termin, betyg mm. Dessutom tar hon upp miljö - och etikfrågor kring textilindustrin. På fredag har däremot eleverna inte slöjd utan har "vanliga" lektioner i klassrummet med mig.
Terminens första bad. Eftersom vi kommer att ha bad som sista lektion varannan måndag så får de elever som bor på stan gå direkt hem och de elever som bor på Lompis kan ta lokalbussen direkt hem.

OBS!Vi kommer att ha Läxgruvan på måndagar mellan 14.30 och 15.30.

Tisdag: Vi arbetar efter schemat 8.10-14.40.

Onsdag: Killarna har aktiviteter i skolan 8.10-13.30. Tjejerna är lediga fram till 16.00 (OBS!! Ny tid). Då vi samlas på Ripan. På förmiddagen kommer tjejerna till skolan med den packning de inte vill bära på.

Tjejer! Vi kommer att gå upp till Luossatoppen innan vi sedan går ner till vår lägerplats i Varggropen. Ta därför med något att dricka i ryggsäcken, det är brant stigning och det blir svettigt. När vi kommer fram till lägerplatsen sätter vi upp tälten och äter middag, skolan bjuder på varmkorv med bröd. Vi bjuder även på något fika till kvällen. Till frukost serveras gröt och/eller blåbärssoppa. Vill ni ta med något extra/annat att äta, dricka så får ni göra det.

Torsdag: Killarna samlas i skolan 8.10. Sofia tar hand om er. Lägerskola och övernattning.

Fredag: Lägerskola, hemtransport och lunch på skolan. Efter lunch tar vi hand om spritkök mm. och utvärderar innan dagen slutar ca 13.30.

torsdag 24 augusti 2017

Mer information:

Onsdagen den 30 augusti kommer tjejerna i klassen vara lediga från skolan. Killarna kommer att ha aktiviteter på skolan som de själva har fått välja. 

onsdag kväll klockan 17.00 samlas tjejerna på Ripan (egen transport gäller). Vi kommer att gå midnattssolstigen upp till Luossavaara, ha aktiviteter och sedan övernatta i tält i området. 
OBS!!!Under onsdagen vill jag att tjejerna kommer till skolan med tält, sovsäckar och liggunderlag. Denna utrustning transporteras upp till vårt läger med bil.
Tjejerna kommer alltså att övernatta två nätter.

På torsdag morgon 31/8 samlas killarna i skolan klockan 8.10 för busstransport till Ripan. Även deras tält, sovsäckar och liggunderlag kommer att köras upp med bil.

Vi behöver ett antal tält att övernatta i. Som förra gången kommer jag att dela in eleverna i tältgrupper efter tillgången på tält och antalet tältplatser.

Johannas tel.nr: 076-102 14 42

All information kommer även fortsättningsvis finnas på bloggen: tuolla05.blogspot.se – gå in på bloggen minst en gång i veckan för att veta vad som händer i klassen.

                                                                                /Johanna


torsdag 17 augusti 2017

Skolstart!

Välkommen till skolan,
äntligen är det dags att börja skolan och vi hoppas att ni har fått en härlig avslutning på sommarlovet. Vi börjar med en kort uppstartsvecka (se mer info om torsdag och fredag längre ner på sidan). På torsdag kommer vi att skicka hem:

·        en anhörigblankett som ni fyller i och skickar tillbaka till skolan om ert barn är ny i klassen. ”Gamla” föräldrar får hem de anhörigblanketter ni skrivit tidigare år – titta igenom blanketten och skriv in eventuella ändringar.

·        Tuolluvaaaraskolans regler, som ni läser igenom tillsammans med ert barn, skriver under talongen och skickar till skolan.

·        Elevläsårsplanen

Anhörigblanketten och regeltalongen vill vi ha tillbaka senast på fredag 25/8.

Vi påminner om att eventuella sjukanmälningar ska göras på Vklass.se

Mitt (Johanna) telefonnummer är 076-102 14 42

Eleverna får gärna ta med sig frukt till skolan.

Vi har några nya lärare på skolan som eleverna kommer att träffa under veckan.

Lärare 4-6

Årskurs 4: Maria Eliasson eng,ma,SO, NO, Eva Öhrn sv, Susanna Johansson, Lena Uddenberg slöjd, bild, Sofia Heikki idrott.

Årskurs 5: Carola Niva sv,eng SO,bild,  Eva Öhrn ma, NO, Susanna Johansson, Lena Uddenberg slöjd, Sofia Heikki idrott.

Årskurs 6: Johanna Englund ma,NO,eng,bild,SO, Maria Eliasson eng, Carola Niva sv, Susanna Johansson, Lena Uddenberg slöjd, Maria Grönberg hemkunskap och Sofia Heikki idrott.

Torsdag 24/8: Uppstart i hemklassrum, kl 8.10. Vi äter lunch som vanligt. Dagen slutar ca kl. 13.00. Vi kommer att ha uteaktiviteter en del av dagen så det är bra att eleverna har på sig idrottskläder.

Fredag 25/8: Skola från 8.10 till ca 13.00.


Hälsningar från Sofia, Maria, Carola, Eva och Johanna

måndag 12 juni 2017

Alla vi lärare önskar barn, föräldrar och syskon en skön sommar.
Vi ses igen torsdagen den 24 augusti 
klockan 8.10


fredag 9 juni 2017

2 dagar kvar av denna termin!

Idag bygger vi ballongbilar i två timmar, äter lunch och slutar sedan dagen.

På måndag 12 juni börjar eleverna som vanligt 8.10. Som en del av deras vinst i "Bokutmaningen" får eleverna denna dag ha tid framför datorerna. Ca klockan 9.30 tränar vi avslutningssångerna för sista gången och klockan 12.00 spelar lärarna brännbollsmatch mot 6:orna och 5:orna är publik. Eleverna slutar efter matchen ca 13.00.

Klockan 17.45 samlas vi i Kiruna kyrka för avslutning. Alla tar sig till och från kyrkan själv.


torsdag 1 juni 2017

Skolavslutning

Skolavslutning måndagen den 12 juni klockan 18.00 i Kiruna kyrka. Alla elever tar sig själva till och från kyrkan.

Alla elever måste ha med sig...

Imorgon måste alla elever ha med sig en kartong till skolan. Typ mjölk-, fil-, gräddförpackning.

onsdag 31 maj 2017

Resa till Teknikens hus, brännbolls-KM och fredagen den 9 juni

Resa till Tekniken hus onsdagen den 7 juni

Vi samlas på skolgården 05.45. Bussen åker 06.00.
Bussen åker direkt till Luleå utan stopp. Eleverna bör därför äta en ordentlig frukost hemma innan vi åker.
På bussen får eleverna bara äta frukt och dricka vatten.
Ca klockan 11.00 beräknar vi vara framme i Luleå. Vi äter lunch klockan 11.00 och klockan 12.00 börjar dagens aktiviteter. Eleverna får äta lunch i restaurangen som finns i samma lokaler. De har fått välja mellan hamburgare, köttfärssås eller pannkaka.
Vi beräknar att återresan till Kiruna startar ca 14.15.
Vi kommer att stanna efter vägen och värma varmkorv till eleverna och beräknar vara framme i Kiruna ca 19.

OBS!! Har ni barn som lätt blir åksjuka är det viktigt att de tar sina åksjuketabletter om de har sådana.

Om ert barn blir sjuk denna dag, glöm inte att sjukanmäla på Vklass eller tel. nr. 0980 – 70584 (på detta nummer kan ni även nå oss under dagen).

Eleverna får inte använda mobiltelefoner, surfplattor eller liknande under resan(hela dagen).

Brännbolls-KM torsdagen den 8 juni

Torsdagen den 8 juni har eleverna brännbolls-KM och hela mellanstadiet åker dit oavsett om man vill spela brännboll eller inte. Samling på Lombia klockan 7.50 (åk 4 och 5) och klockan 8.50 (åk 6).  Vi bjuder på varmkorv och festis men det kan vara bra att förstärka med en egen matsäck. Alla tar sig till och från Lombia på egen hand.

På fredag den 9 juni har åk 4 och 5 kompensationsledighet för den långa onsdagen. Det betyder att eleverna börjar skoldagen 10.00 och slutar efter lunch.
Åk 6 samlas på skolan klockan 9.45. Klockan 10.00 åker de buss upp till Högalidskolan. Eleverna äter även lunch på Högga. Åter till Tuolluvaara ca 13. Dagen avslutas när bussen kommer till Tuolla.
 /Lärarna på mellanstadiet
VÄLKOMMEN TILL VERNISSAGE

I juni går Plankprojektet mot sitt slut och därför bjuder vi in Dig som medverkande, föräldrar, klassrepresentanter och media till en vernissage. Vernissagen är ett tillfälle för de medverkande att visa upp sina alster samt berätta om det praktiska och teoretiska arbetet bakom det 40 meter långa och färgsprakande alstret.

Varmt välkommen på vernissage enligt nedan: Torsdagen den 8 juni klockan 18:00 i Iggesundsparken.
Under kvällen serveras lättare förtäring i samband med mingel, avtäckning och konstvandring – där deltagarna berättar mer om varje alster utifrån det gemensamma gestaltningstemat framtid.


måndag 29 maj 2017

Vecka 22

Tisdag:
Slöjd

Onsdag:
Vi gör ett nytt försök att ta oss till Sporthallen för olika aktiviteter. Samling utanför skolan 7.55. Vi åker lokalbuss 8.10 upp till stan. Alla som har möjlighet tar med busskort.
Vid 11 åker vi tillbaka till skolan och äter lunch. Vanliga lektioner efter lunch.

Torsdag:
Idrott
Efter lunch bjuder vi lärare på glass och eleverna tittar på film; "Planet Earth".

Fredag:
Elevens val

tisdag 23 maj 2017

Onsdagens aktiviteter inställda

Tyvärr har jag blivit sjuk och har beslutat att vi ställer in aktiviteterna på Sporthallen imorgon. Eleverna kommer som vanligt till skolan imorgon och slutar efter lunch. Jag har bokat hallen till nästa onsdag samma tid istället.
/Johanna

söndag 21 maj 2017

Alla börjar 8.10 imorgon tisdag

Imorgon tisdag (23/5) är Susanna borta på utbildning. Hasse vikarierar för henne och eleverna ska arbeta i klassrummet och då kan vi ha helklass. Därför börjar alla elever 8.10 och slutar efter lunch.

fredag 19 maj 2017

Vecka 21

Läxfritt resten av terminen - kan dock bli läxa om man hamnat efter och behöver komma ikapp.

På onsdag morgon åker vi till sporthallen. Eleverna har åter fått 1000 faxuelltpoäng och vi har därför bokat Sporthallens A-hall. Där ska vi spela badminton, handboll, fotboll och innebandy.

Måndag:
Träna avslutningssång med Ellinor
Bad

Tisdag:
Slöjd (Susanna är borta och eleverna har teori med Hasse istället).

Onsdag:
Samling i skolan 7.55. Klockan 8.10 går bussen till Sporthallen. Vi åker med lokaltrafiken. De som vill/kan tar med sig sitt busskort.
Vid 11-tiden åker vi tillbaka till skolan, äter lunch och avslutar dagen.

Torsdag:
Kristi himmelsfärds dag
Lediga!!

Fredag:
Lediga!!

måndag 15 maj 2017

Oömma kläder

På onsdag målar vi plank för LKAB. Eftersom vi målar med färg som inte går att tvätta bort om den hamnar på kläderna så måste eleverna ha med sig kläder som de/ni inte är rädda om. De kommer att ha på sig plastförkläden men ben och armar kommer att vara oskyddade.

Anteckningar från Tuollarådet

Tuollarådet 8/5 2017

Närvarande Sofia Pounu (årskurs 3), Lenita Lindmark (årskurs 3), Jenny Granmyr (förskoleklass), Pia Bjuhr (årskurs 6) Eva Sundberg (årskurs 4), Marion Patron-Jakobsson rektor, Kristina Töyrä lärare.
Marion informerade om Tuollaskolans framtid. Det har inte fattats några beslut om utredningen struktur 2.0 , men den ligger delvis som grund för nya utredningar. Det görs kartläggningar på befolkningen, lokaler på befintliga skolor och avstånd till skolor. Riitta Kotavuopio-Olsson är processledare i den processen och ska ta in synpunkter från olika delar. Det finns många olika förslag som ännu inte är presenterade. På några av de förslagen är Tuollaskolan kvar som en F-3: skola och på en del andra är den nedlagd. Inga beslut är tagna ännu, så det är öppet för diskussion och argument. Kristina redogjorde för lärarnas syn. De vill gärna ha kvar skolan som en F-6: skola eftersom de då kan jobba i ett F-6 perspektiv då det gäller lärandet. Lärarna trivs på skolan och vill gärna arbeta på en mindre skola där det är enklare att genomföra olika aktiviteter. Föräldrarna undrade om de kan få se förslagen. De vill även ta upp skolans framtid i byaföreningen. De vill ha en tidig information om skolans framtid.
Lekutrustning på skolgården har tagits bort eftersom den gått sönder men ännu inte ersatts av någon ny. Det är KBAB som ska komma med de nya och planer finns att göra det till sommaren. Föräldrarna undrade om de på något sätt kunde vara delaktiga med att få en bra skolgård.
Lucia. Det är mellanstadiet som har hand om Lucia på skolan. De senaste åren har kulturskolan tränat dem och det har varit Luciatåg gemensamt för kommunen men inte på skolan. De yngre barnen i F-3 har då inte möjlighet att vara med på någon Lucia på skolan. Det var något som flera saknade och vill gärna ha det. Det fanns förslag på hur de kunde stötta skolan så det blev av. Ha ett enkelt tåg med fyra sånger som de även kunde träna hemma. Trean som är äldst av de eleverna är de som är med. Fika kan de också hjälpa till med.
Julspel i kyrkan. Det fanns önskemål att barnen skulle få vara med på julspelet som är varje år i kyrkan.
Fotografering. Det har inte varit klassfoton på skolan de senaste åren. Skolan berättade om att det är en hel del hantering kring det för personalen. Fotona skickas hem och då de väl är tagna är det svårt för en del föräldrar att skicka tillbaka dem. Förslag fanns att kunna förenkla fotograferingen och bara ha gruppbilder. Enskilda bilder kunde då bara tas i exempelvis ettan och fyran eller inte alls.
Marion berättar om hur planer för att arbeta mycket med värdegrunden nästa läsår. Föräldrarna vill gärna veta hur och när vi jobbar med värdegrunden i skolan. Det är bra för då kan de också stötta hemma.
De föräldrar som var med vill gärna vara delaktiga och stötta skolan på olika sätt. Det kommer att bli träffar med Tuollarådet en gång per termin, en gång i oktober och en gång i mars. Vid behov kan träffarna bli oftare.

Anteckningar förda av Kristina Töyrä



Såhär ser veckorna fram till lovet ut just nu:
Ma: Vi arbetar vidare i kapitel 5, många har hunnit fram till Diagnos 5. Efter det arbetar eleverna vidare med ett kort kapitel om Volym och vikt. Ingen speciell läxa i matte fram till lovet. Bara läxa att komma ikapp om man hamnar efter.

SO: Vi håller på med Medeltiden. Eleverna skriver sammanfattningar om livet under Medeltiden och skriver sedan korta texter om kungar, händelser och begrepp från denna tid.

NO: Vi har just avslutat ett kort avsnitt om Syror och baser. På onsdag vecka 20 kör vi en kontroll av vad eleverna lärt sig.

Bild: Nu får eleverna försöka avsluta så många som möjligt att de arbeten vi påbörjat under året.

Eng: Vi arbetar med det sista i Workbook. Denna vecka (v.20) får eleverna sin sista engelskaläxa. Eleverna har önskat och kommer att få göra en teater på engelska.

Sv: Här färdigställs arbetet med övningsboken. Dessutom kommer eleverna att kritiskt granska våra lokaltidningar.

Dessutom tränar avslutningssången så ofta vi hinner fram till avslutningsdagen och på onsdag vecka 20 använder vi förmiddagen att dekorera plank till LKAB.

Speciella händelser under veckorna:
v.20
Onsdag: Plankprojektet
v.21
Måndag:Träna sång med Ellinor
Onsdag:Sporthallen 9-11
Lediga onsdag efter lunch, hela torsdag och fredag
v.22
v.23
Lediga måndag och tisdag
Onsdag:Teknikens hus
Torsdag:Brännbolls-KM (hela mellanstadiet)
v.24
Endast måndag i skolan:

  • Fri datatid
  • Sång med Ellinor
  • Efter lunch: titta på matchen mellan lärare och 6:or
  • Klockan 18.00 Avslutning i Kiruna kyrka

SOMMARLOV!!!



söndag 14 maj 2017

Vecka 20

Nu finns den idrottsplanering fram till vecka 24 som bara funnits på Vklass också här på bloggen under fliken "Idrottsplanering".

Måndag: Idrott. Ingen matteläxa, läs på om syror och baser istället.

Tisdag: Slöjd

Onsdag: Plankprojektet 8.10-10.15 Kunskapskoll "Surt och basiskt". Läxgruvan

Torsdag: Idrott

Fredag: Elevens val. Läxförhör engelska - eleverna ska kunna berätta muntligt om texten de har läst.